A Metanoia Artopédia
Kultúra

A Metanoia Artopédia

A Jég-doktrínák - variációk a náci retorikára - című előadásának tizedik variációja 2014. szeptember 26-án 20 órakor tekinthető meg Kiskunhalason a Közösségek Házában. Olvassa el ajánlónkat, s garantáltan Ön is kedvet kap a produkcióhoz.

„A zseniális színészi játék minden esetben megmutatja a szöveg és a beszélő közötti árulkodó elcsúszásokat, a mentális drogok személyiségbomlasztó következményeit, leleplezi a kegyetlenség közönségességét, banalitását, szörnyű ostobaságát.(..)

Úgy érzem magam, mint aki egyszer csak tudatára ébred, hogy időzített bombán ül: a hétköznapokban elszigetelt jelenségnek tűnő szélsőséges megnyilvánulások hirtelen egyetlen masszív, gyúlékony, sötét tömbbé állnak össze, - a feszültségtől alig kapok levegőt.(..)

A Jég-doktrínák esztétikailag, dramaturgiailag és etikailag alaposan végiggondolt, kíméletlenül egyenes, tiszta beszéde érzékennyé teszi a nézőt önnön konformitásának, biztonság iránti vágyának kockázataira.(..)

 Azóta se tudok számot adni magamnak arról a különös, meglepő érzésről, ami elfogott azon a januári estén a kivilágított nézőtéren: nem is tudom, mikor örültem annyira utoljára, örültem-e így valaha életemben annak az egyszerű ténynek, hogy emberek vesznek körül, emberek között lehetek...”

Mikola Gyöngyi írása a Metanoia Artopédia: Jég-doktrínák - variációk a náci retorikára

- című előadásáról. A teljes szöveg a Tiszatáj júniusi számában jelent meg

A kegyetlenség evangéliuma, mint kulturális örökség címmel.

"Hátborzongató a végeredmény, mert ily módon a mű a rasszizmus nyílt (mit nyílt, „ön­tuda­tosan”, nagy hangon felvállalt), primitív, naprakész deklarációját tárja elénk, s bár koránt sem ismeretlenek az effajta megnyilvánulások, Pero oly módon tálalja ezeket, hogy a néző lúdbőrzik. (...) A Jég-doktrínák… Perovics Zoltán egyik legjobb előadása."

Ibos Éva: Nincs olvadáspont / Február 27, 2014.