93, 82, 71, 70
Kultúra

93, 82, 71, 70

Nagy számok egy ember életében, de egy város, egy közösség, és egy épület sorsában sem kisebbek. A szeptember végén avatott honvéd kerékpáros zászlóalj emléktábla nagy érdeklődést váltott ki, nem csak Kiskunhalason, hanem szerte az országban. A Ván Iroda és a Pásztortűz Egyesület közös kezdeményezése révén sok egykori katona emléke lett kőbe vésve.

 
A 93 éves kunszentmiklósi Valkai János 71 éve vonult be a kerékpáros zászlóaljba. Abba az alakulatba, amely 82 éve, 1932-től állomásozott nálunk. Az idős úr a fiával érkezett hozzánk, hogy megtekintse régi laktanyáját, és fejet hajtson a bajtársak előtt. A Gyorsan, bátran, hűséggel könyv társszerzőjével, Végső István történésszel a Végh-kúria udvarán találkozott, és beszélgetett el az 1943/44-es években történtekről.
 
Sokak számára felejthetetlen maradt a Balogh Ádám kerékpáros zászlóalj, amely 70 éve hagyta el városunkat. Az emléktábla állítóinak sokan jeleznek vidékről, hogy szeretnék megtekinteni a fotókiállítást, illetve a felújított Kőrösi úti laktanyaépületet is. 
 
Valkai János azt mesélte, hogy nehéz dolga volt akkor a kiskatonáknak. Sokszor vállon vitték a kerékpárt, sínek között, vagy tó vízében bicikliztek, de olyan is volt, hogy fára kellett felvinni a kerékpárt felszereléssel, fegyverrel együtt. Az egykori katona nem járt csatában, de találkozott olyanokkal, aki kerékpárjukkal együtt megjárták a poklot.
 
Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Pozsgai Ákos