A virtuozitás királynője
Kultúra

A virtuozitás királynője

Kettesben Illényi Katicával – ezt kínálta péntek estére a Városi Filmszínház. Brahms V. Magyar táncától az Engem nem lehet elfelejteni című népszerű dalig énekelve, hegedülve hallhatta a közönség a legismertebb slágereket, jazz standardeket, a klasszikus hegedűirodalom míves darabjait – virtuóz módon előadva.

- Nem először járok Halason és örömmel jöttem vissza. Remélem, mindenki megtalálja a szívéhez közel álló számot – köszöntötte a közönséget Illényi Katica. – Szép a díszlet, hangulatos a hely, ez a filmszínház olyan, mint egy kincses doboz – osztotta meg érzéseit a jelenlevőkkel.

A Liszt-díjas művésznő másfél órás előadása meglepetést is kínált. Az érintés nélkül megszólaltatható elektromos hangszer igazi különlegesség volt.

illenyikatica 19

- A theremin teljesen újdonság. Ezen kívül is mindig újabb és újabb számok kerülnek be a repertoárba, melyeket mindenki ismer, szeret és biztos, hogy megtalálja a magának megfelelőt. Nagyon sok stílust válogatok össze a klasszikus zenétől Edith Piaf-sanzonokon át a spirituálékig. Még közös éneklés és thereminezés is van – mondta.

illenyikatica 22

Illényi Katicát zongorán kísérte Bundzik István, a Miskolci Zenei Konzervatórium tanszékvezető tanára. A vastapssal jutalmazott koncert után dedikálásra is lehetőség nyílt. A művésznő válogatás CD-i után újabb kiadvánnyal jelentkezett. A Művészetek Palotájában a Győri Filharmonikusokkal közös koncertje már elérhető DVD-n.

Szöveg: Pál László
Fotó: Pozsgai Ákos