Markovics Máriára emlékeztek
Kultúra

Markovics Máriára emlékeztek

Hatvan esztendővel ezelőtt, 1954. október 21-én hunyt el a halasi csipkevarrás egyik megteremtője Markovics Mária. Rá emlékeztek kedden délután a régi református temetőben lévő sírjánál. Az évfordulóra a Halasi Csipke Közalapítvány felújítatta az emlékhelyet.

 
Egykori és mai csipkevarrók, a halasi hungaricum tisztelői, helyi polgárok emlékeztek kedden délután a régi református temetőben Markovics Máriáról. Az időpont nem véletlen, ugyanis hatvan évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el a csipkevarrás megteremtője, aki évtizedeken át vitte a nem mindennapi művészetet.
népekep
Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy fontosnak tartották a jeles évforduló alkalmából felújítattni a sírkövet és a lekopott feliratot is. Beszédében azt mondta, hogy Markovics Mária emléke most is elevenen él mindenkiben. Az egykori csipkevarró nemcsak Kiskunhalasnak, hanem az egész magyar nemzetnek olyan dicsőséget hozott, amelynek fénye napjainkban sem halovány.
kalmanbeszel
Bödecs Pál lelkész-főigazgató igehirdetése után elsőként Pajor Kálmán kuratóriumi elnök és Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház nemrrégiben kinevezett igazgatója koszorúzott, majd a megemlékezők helyezték el a tisztelet virágait a síron.
Kép-szöveg: Jáger Levente