Váci György emlékére
Kultúra

Váci György emlékére

A IV. Protestáns Művészeti és Tudományos Napok programjai kedden a Váci György emlékére rendezett kamara-kiállítással folytatódtak. A halasi kötődésű könyvkötő művész 95 éve született.

A tárlat vendégeit Lukács László, a Szilády Áron Társaság elnöke köszöntötte a gimnázium régi aulájában, ahol a hagyatéki kiállítás megtekinthető. A megnyitón beszédet mondott Édes Árpád lelkipásztor, a Thúry József Alapítvány elnöke.

- Váci György nagyon szép, nagy múltra visszatekintő hivatást kapott Istentől. Imádság és munka összeért nála – fogalmazott. – Tőle meg lehetett tanulni ezt a szakmát. Magyarország, Európa tisztelettel adózott munkássága előtt. Nagyon szép, aranyozott táblás könyvek tanúskodnak míves tevékenységéről. Ha valamit érdemes bearanyozni, az a Biblia, amely Isten dicsőségét hirdeti.

Váci könyv 014

A városi könyvtár részéről Erhardt Györgyi igazgató szólt a közönséghez. Az intézményvezető elismeréssel beszélt Kiskunhalas díszpolgáráról, a könyvkötő művész pályájáról.

- A közönséget megismertette a könyvkötés olyan ágával, amelyet már alig ismernek. Váci György orvosa is volt a könyveknek, restaurálással is foglalkozott. Az elhasználódott könyveket is újjá tudta varázsolni. Innen a kapcsolat a halasi könyvtár és a mester között – mutatott rá.

Váci könyv 030

A Váci György emlékére rendezett kamara-kiállítás december 10-ig látogatható a Szilády Áron Református Gimnáziumban, utána pedig február 28-ig a városi könyvtárban.

A IV. Protestáns Művészeti és Tudományos Napok programsorozata folytatódik.

Egy hangon szólunk- ez már annak a kórustalálkozónak a címe, mely november 6-án 17 órakor kezdődik a Református Gyülekezeti Házban. Vendégek: a Kecskeméti Református Kollégium vegyes kórusa Jámbor Zsolt és a Szilády Áron Református Gimnázium énekkara Andáné Vastag Andrea vezetésével.

A Tabulatúra régizene-együttes Balassi Bálint emlékműsorral érkezik november 7-én 18 órakor a középiskola dísztermébe.

Ugyanitt november 8-án 10 órakor tudományos konferenciát tartanak. Előadások hangzanak el a Szamár-sziget szellemkatonáiról, a Nagy Szeder családról, neves halasi festőkről régen és ma: Berki Violáról, Diószegi Balázsról és Thorma Jánosról. A díszterem előtti folyosón világháborús kamara-kiállítást adnak át dr. Gszelmann Ádám gyűjteményéből.

Békés Pál: A Félőlény című meseregényének színpadi adaptációja november 8-án 18 órakor kerül színpadra a Közösségek Házában a bácsfeketehegyi „Nevenincs” színjátszócsoport előadásában.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a programokra.

Kép-szöveg: Pál László