Halasi értékek
Kultúra

Halasi értékek

A Végh-kúriában szerda este kiállítás nyílt Halasi értékek címmel. A gazdag kínálatú tárlat a IV. Protestáns Művészeti és Tudományos Napok egyik népszerű rendezvénye.

A kiállítás vendégeit Végső István, a Halasi Média és Kultúra Kft. munkatársa köszöntötte. A közönség figyelmébe ajánlotta mindazt, amit a Helyi Értéktár Bizottság arra hivatottnak talált. Azt mondta, érdemes lesz még több helyi értéket javasolni, mert a lista kiegészülhet.

A rendezvényt Szakál Aurél múzeumigazgató nyitotta meg. A Helyi Értéktár Bizottság elnöke arról beszélt, hogyan is jutottak el a kiállításig.

- A második Orbán-kormány elrendelte, hogy alakuljanak helyi értékeket felvonultató bizottságok. Ennek megfelelően polgárok javasolhattak a polgármesternek. Most ott tartunk, hogy 40 halasi helyi érték javaslata elkészült, bizottság elé került, és elfogadták a tagok. Ebből 21 már látható a városháza honlapján. Majdnem 40 várakozó tétel van, és további 70-ről dönteni kell még. Ez a szám idén várhatóan emelkedik, ebben kérünk segítséget – mondta Szakál Aurél.

Hungaricum 39

A Helyi Értéktár Bizottság elnöke nem érkezett üres kézzel a megnyitóra. Ajándékként magával hozta a Thorma János Múzeum és a Halasi Múzeum Alapítvány legújabb kiadványát. A Kiskunhalas kulturális út egy minitérkép a város nevezetességeivel.

A tárlaton helyi értékeket bemutató fotók, halasi csipkék és régi tárgyak tekinthetők meg a városból.

A megnyitó programját Pajorné Berta Györgyi csipkevarró bemutatója és a Mándity László vezette Kiskun Táncegyüttes műsora színesítette. A vendégeket Bognárné Nagy Éva képviselő; Végső István; Lukács László, a Szilády Áron Társaság és Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumi elnöke kínálta a halasi Szőke Pincészet boraival, hungarikum szódával, üdítővel és friss pogácsákkal.

Kép-szöveg: Pál László

{phocagallery view=category|categoryid=1434|limitstart=0|limitcount=0}

Még több cikk

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Delhusa Gjon-nal

Dallista Delhusa Gjon-nal