Ismeretlen ismerős
Kultúra

Ismeretlen ismerős

Diószegi Balázs 100 éve született. Az évforduló alkalmából különleges kiállítás várja a közönséget a Végh-kúriában.

Az Ismeretlen ismerős Diószegi címmel kedd óta látogatható a Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész tárlata. Városunkban még nem látott grafikái, festményei és életének különleges relikviái tekinthetők meg. A kiállítást szervező Halasi Média és Kultúra Kft. nevében Végső István köszöntötte a múlt keddi megnyitó közönségét. Úgy fogalmazott, Diószegi Balázs az évtizedek során a város festője lett. Pozitív kezdeményezésként említette a Thorma János Múzeummal való együttműködést, és megköszönte azokat a műveket, tárgyakat, amelyeket a kunszentmiklósi emlékház bocsátott rendelkezésükre.

diosze 02

A tárlatot Székely Gábor nyitotta meg, aki 1974-ben találkozott és kötött barátságot Diószegi Balázzsal. A kunszentmiklósi helytörténész a művész életútját ismertetve Kiskunhalas vonatkozásában elmondta, 1957-től élt és alkotott a városban, a ’70-es, ’80-as éveket pedig a kiteljesedése korszakának nevezte.

diosze 01

Diószegi Balázs képei több múzeumban megtekinthetők. Állandó kiállítása van Kunszentmiklóson, Kisvárdán és Kiskunhalason, ahol Pro Urbe-díjjal és díszpolgári címmel is kitüntették.

diosze 03

A november 30-ig látogatható, Végh-kúriában rendezett Ismeretlen ismerős Diószegi című kiállítás megnyitóján a Szilaj Citerazenekar tagjai énekeltek és muzsikáltak.

Kép-szöveg: Pál László