Új generációk
Kultúra

Új generációk

A városi könyvtárban csütörtökön folytatódott a Pásztortűz Egyesület Családbarát-sorozata. Ezúttal Tari Annamária pszichoterapeuta, pszichoanalitikus volt a vendég, aki a generációs különbségekről beszélt a közönségnek.

Ismertette: az X generációt a szülők képviselik. Az Y generáció a ’82 után született digitális nemzedék. A Z generáció a ’95 után született második digitális nemzedék. Az Alfák most ülnek a babakocsiban, bölcsiben és az alsó tagozatban. Nemzedékről nemzedékre változik az élményfeldolgozás. Aki vizuális szcénában nő fel, inkább fotót mutat, mint beszél.

Tari Annamária előadásának középpontjában a Z generáció képviselői, a kamaszok, tinédzserek álltak. Sokan már beleszülettek az internet, chat, sms, mp3 lejátszók, mobiltelefonok és a youtube használatába, ezért kapták a digitális őslakó nevet. Ők mindig kapcsolatban vannak… A világ ilyen. Már nem tudnak máshogy működni. A felnőtteknek ilyen viszonyok között kellene fontos értékeket átadni számukra. A családi rendszerben sokszor kilógnak a megszokott keretekből. Figyelmet és hitelességet igényelnek.

tari02

A pszichoterapeuta elmondta, a fogyasztói társadalom következménye, hogy felnagyítja a generációs különbségeket. A kamaszokat koraérettség jellemzi. Válogatás nélkül jutnak információkhoz. A szülői kontroll pedig sok esetben hiányzik a gyerekek internetes tevékenysége felett. A családi kommunikációs rendszer még nem tartalmazza kellőképpen az információs korban szükséges nevelési attitűdöt.

Kép-szöveg: Pál László

Még több cikk

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig

(►) Sose halok meg?

(►) Sose halok meg?