Már könyvben is: Múzeumi kincsek
Kultúra

Már könyvben is: Múzeumi kincsek

Az egyediség fontos rendező elv volt, így ritkaságokat mutat a Múzeumi kincsek című könyvújdonság. A közönség szerda este ismerhette meg a kötetet az intézmény galériatermében.

A könyvbemutató vendégeit a Thorma János Múzeum nevében Szakál Aurél igazgató köszöntötte. A kötetet dr. Fodor Ferenc néprajzkutató, a szegedi Móra Ferenc Múzeum tudományos munkatársa méltatta, kiemelve: az ásatások idején rengeteg régészeti tárgy előkerült. Kiskunhalason jelentős gyűjtemény jött létre, melyet néprajzi, művészeti, numizmatikai tárgyak gazdagítanak. A múzeum felvállalta a tárgyak, műtárgyak bemutatását, közönség elé vitelét. Kiváló módja ez az idén 140 éves intézmény népszerűsítésének gyönyörű régészeti leletek közül a legszebbekkel.

muzijumm 02

A kötet térben és időben átfogja a gyűjteményt. Az anyagok példásan összeszedve és tematikusan jelennek meg, a fiatalok érdeklődését is felkeltve 160 oldalon, 200 tárgy képével a 106 ezer tételes gyűjteményből. Festményeket, szobrokat, térképeket, ipar- és népművészeti tárgyakat kínál a Múzeumi kincsek kiállítás és a közelmúltban azonos címmel megjelent könyv. A tárlat rendezői és a kötet szerzői: Gyarmati Andrea, Kocsisné Varga Zsuzsanna és Szakál Aurél.

muzijumm 01

A múzeumigazgató rámutatott: a legértékesebb tárgyakat választották régiségük, művészi megmunkálásuk szempontjából. A művészeti fejezetben a festmények mellett szobrok és rajzok is vannak, mert úgy gondolják, hogy a kincs kategóriába ezek is beletartoznak. A rendezvényen a szerzők mellett részt vett Vladár Károly is, aki énekével és zenéjével színesítette a programot.

Kép-szöveg: Pál László