Sok van, mi összeköt
Kultúra

Sok van, mi összeköt

A művelődési központ Forrás-termében dr. Csáji László Koppány kutató Hunok – hitek és tévhitek címmel tartott telt házas előadást. A közönség a hunokkal kapcsolatos régészeti emlékeket ismerhetett meg. Az érdeklődők képet kaphattak a hunok történelméről. Azt is megtudhatták továbbá, hogy mi közünk a hunokhoz és ez miért érdekes nekünk, magyaroknak. A rendezvényt a Pásztortűz Egyesület szervezte.

A hun lovas népesség. Az íjat folyamatosan tökéletesítették, ami nemcsak szimbóluma a nomád népeknek, hanem az egyik legfontosabb technikai vívmányuk is. Meghatározta a hunok harcászatát. A kutató említett hunoknak tulajdonított jelenségeket. Ezek a következők: koponyatorzítás, övcsatok, új temetkezési rítus, sajátos formájú üstök, ékkő berakásos diadémok, új típusú nyílhegyek, íjak.

hunokbe
Kutatások szerint az ázsiai hunok ismerték az írást. A hun birodalom szigorúan szervezett volt. Óriási, erős lovas nomád nemzetként jelent meg. A hun birodalomban nagyon sokféle nép élt. Felmerült a kérdés: mi közünk van nekünk, magyaroknak a hunokhoz?

 

- A magyar írásos feljegyzések kezdete óta összefüggésbe hozzák a magyarokkal mind Attilát, mind az Árpád-házat. A hun tudat nem újkeletű tanulmány – mutatott rá. – Sok van, mi összeköt… A nomád világ belső hasonlóságának alapja többek között: gazdálkodás, hadászati és információs technológia, nyersanyagforrások kitermelése és feldolgozása, toleráns állam- és birodalomépítési eszme. Meg kell őrizni a kultúrát nem mások ellen, hanem a saját identitás érdekében.
Kép-szöveg: Pál László