(►) Együtt szavalt Halas
Kultúra

(►) Együtt szavalt Halas

Nemzeti ünnepünkön több százan vettek részt a Nemzeti dal közös szavalásán Kiskunhalason, a Kossuth utcán. A résztvevők a Szilády Áron Református Gimnázium előtt gyülekeztek.


Újszerűen idézték meg 1848. március 15. szellemét szerte az orszában. Magyarország kormánya kezdeményezte, a Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal pedig felhívással fordult a települések önkormányzataihoz: Petőfi Sándor Nemzeti dalát szavaljuk együtt nemzeti ünnepünkön. Városunkban a Halasi Média és Kultúra Kft. vállalta a szervezést. Vasárnap délután fél 3-tól várták a jelentkezőket a 15 órakor kezdődő együtt szavalásra.

A vállalkozó szellemű résztvevők tenyerét pirosra, fehérre és zöldre festették, mely látványos elem lehetett a Nemzeti dal elmondása utáni kézfelemeléskor.
Vér Éva és Borbényiné Jáger Aranka nagycsoportos óvodásokkal érkeztek a helyszínre.

- Nagyon jó hetünk volt a csipkeházi óvoda Pillangó csoportjával. A gyerekek huszárt játszhattak, kardozhattak. Most ezzel zártuk az ünnepi hetet gyerekekkel, szülőkkel, kollégákkal - mondta Vér Éva óvodapedagógus, aki zöldre festette a tenyereit, mert  e színt kedveli a legjobban.
A Bibó István Gimnázium szintén képviseltette magát az ünnepi rendezvényen. Diákok és pedagógusok is jöttek.
- Nyolcadikosokkal tizenkét zászlóval érkeztünk, ezzel is látványosabbá téve az eseményt. Mi már a magyar kultúra napján a Himnusszal gyakoroltuk az együtt szavalást. Az is nagy élmény volt és ez is az. A Nemzeti dal is közkincsünk - fogalmazott Palásti Károly középiskolai tanár. 

Az ünnepi rendezvényen több korosztály képviseltette magát. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt élményt jelenthetett az együtt szavalás.

- A gyerekünk szereti Petőfi Sándor költészetét. Az óvodában hallotta, hogy lehet jönni, és szeretett volna itt lenni. Ilyen nincs minden nap. Mesélhet róla az unokáinak - vetítette elő a jövőt Tóth Péter városi főépítész.

- Nagyon örültem, hogy Halason is szavalhattunk közösségben. Jöttek a lányaink, unokáink. A Nemzeti dalt együtt mondtuk meghatódva, boldogan - számolt be élményeiről Szakál Györgyné nyugdíjas pedagógus.
 
- Nagyon örültem, hogy csatlakoztunk az országos kezdeményezéshez. A Magyarok Vására mellett most már ez is színesítette az ünnepi programkínálatot - osztotta meg velünk véleményét Csík Terézia, a Halas Táncegyüttes tagja.
- Én is a Magyarok Vásáráról jöttem a többiekkel. Nem volt még ilyen, ez egy különleges alkalom - hangsúlyozta Székely Tibor népzenész.
 
- Maximálisan elégedett vagyok. Fennkölt volt az esemény. A résztvevők átérezhették az ünnep hangulatát. A rendezvény a Honvédelmi Minisztérium kezdeményezésére jött létre, mi a kézfestéssel és galambröptetéssel járultunk hozzá a látványhoz - fogalmazott Nagy-Apáti Ivett, a szervező Halasi Média és Kultúra Kft. ügyvezetője.
 
Tegzes József galambász 25 postagalambot hozott a Kossuth utcára.
- A versmondás végén szabadon engedtem őket, most várom, hogy hazarepüljenek - mondta.

Sok-sok érdekes, színes kép a helyszínről a megújult Facebook oldalunkon!

Szöveg: Pál László
Fotó: Anda Péter, Pozsgai Ákos
Videó: Bereczki Zsolt
{facebookpopup}