Összetartozunk
Kultúra

Összetartozunk

A hazafias együvé tartozás ünnepe a Kárpát-medencei prózafelovasó verseny. A kiskunhalasi Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület – ahogy neve is mutatja - Erdély irodalmi értékeit ápolja. Ennek jegyében immár 15. alkalommal szervezett megméretést - támogatókkal karöltve határon innen és túlról érkezett résztvevőkkel.

Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium rendezte a XV. Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Versenyt. A megméretés pénteken délelőtt volt a Csipke Hotel konferenciatermében.

döme

Az Erdélyi Helikon tagjai a sebeken próbáltak gyógyítani. Ezeknek az íróknak az emlékét ápoljuk egyesületünkkel. Úgy érzem, jó úton járunk – fogalmazott dr. Döme Ottó elnök, aki köszönetet mondott a támogatóiknak és a főtámogatónak, Fráter Olivérnek, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettesének.

fráter

Fráter Olivér a történelmi felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozta.

- Mindenki a maga helyén és idején szolgálja alázattal és türelemmel a nemzetet. Álljatok ki a magyar nemzeti műveltségért verssel, prózával, írással, olvasással, szép míves beszéddel – tanácsolta.

Fontos értéket közvetít a verseny. Élményei elraktározhatóak hosszú időre.

téglás

- A gyémántot közösen 15 éve kezdtük csiszolgatni, akkor még szűk körben. A plusz azonban már akkor érezhető volt – fogalmazott Téglás László, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium igazgatója. – Célunk továbbra is az, hogy ez a verseny megmaradhasson és tovább fejlődhessen. Ez a rendezvény a hazafias együvé tartozás ünnepe – tette hozzá.

DSCF3384

- A határon túl élőkkel való összetartozást ünnepeljük. Azokkal, akiket politikai határok választanak el, együvé tartozhatunk Isten országában. A magyar irodalom eszközeivel harcolva is tehetünk az összetartozásért – mutatott rá dr. Finta József érseki helynök.

A prózafelolvasó versenyen az általános és középiskolás korosztály mérettette meg magát. Az 5-8. évfolyamosok Nyirő József Uz Bence című művéből adtak elő. Helyezések: 1. Tabajdi Anna, 2. Gombkötő Katalin, 3. Bartha István. A zsűri különdíjasa: Szakál Boldizsár Máté.

DSCF3398

A 9-12. évfolyamosok Makkai Sándor Táltoskirály című művéből olvastak fel. Helyezések: 1. Nagylukács Doroti, 2. Mohai Aletta, 3. Farkas Edit. A zsűri különdíjasa: Révész Petra.

DSCF3404

Az ünnepi rendezvényen részt vett Kemény Endre, báró Kemény János, a Helikon Társaság alapítójának unokája és Balázsfi Csaba, Nyirő József író unokája.

kárpát01

A prózafelolvasó verseny koszorúzással és virágok elhelyezésével ért véget az Erdélyi Csillagok Fájánál – a nemzeti összetartozás jegyében.

Fotógalériánk Facebook oldalunkon tekinthetők meg.

Kép-szöveg: Pál László

{facebookpopup}