Vadkerti fotós képe lett a legjobb
Kultúra

Vadkerti fotós képe lett a legjobb

Komoly szakmai elismerésben részesült néhány napja a soltvadkerti Kévés Andor. A fotós egy nemzetközi pályázaton indult el több alkotásával, egyik képét a neves zsűri kékszalaggal, a másikat pedig aranyéremmel jutalmazta.

 

A térségben sokaknak talán a táncoktatás ugrik be elsőként, amikor meghallják Kévés Andor nevét. Ezen túl azonban nem árt, ha a fotózást is szorosan összekapcsoljuk vele, hiszen képeit elnézve jól látható, hogy az elmúlt években komoly szintre fejlesztette ez irányú művészi tudását is. Ez azért nagy szó, mert mindössze 2013 nyara óta „nyomja aktívan” az exponáló gombot.

Civil követői mellett már a szakma is felfigyelt alkotásaira. Andor a FIAP által meghirdetett pályázatokon indult több alkalommal is, nem akármilyen eredményekkel.

- Ezek nemzetközi szintű versenyek. Magas szintű zsűrivel a világ összes részéről érkező munkákkal. Így azt hiszem, az ember reális képet tud alkotni a saját munkájáról is. Nagy boldogság volt mikor március 28-án érkezett egy e-mail. Eleinte semmi különös nem volt benne, majd a vége felé kitértek a díjazottakra, és nagy meglepetésemre az én nevem állt az első helyen. Alig fértem a bőrömbe. November óta eddigi 8 versenyből 3 kékszalagot, egy ezüst- és egy aranyérmet mondhatok magaménak, ami nagyon jó aránynak és eredménynek számítnyilatkozta weblapunknak Andor.
andorfoto

A győztes fotó valóban egészen egyedire sikerült, de ehhez komoly előkészületekre és utólagos munkálatokra volt szükség.

- A kép egy fényjáték kísérlet része volt, amin két modellt láthatunk. Szerencsére a kísérletezéseimben segítségemre voltak a lányok, így nem vették zokon a gyakran kényelmetlen pozíciókat. Ennél azonban sokkal fontosabb volt párom, Kata, akinek az ötlete alapján vették fel ezt a pozíciót. A fényeket a saját, soltvadkerti stúdióban kedvem szerint szabályozhatom, így ezek beállítása után már csak a "sikeres" fotót kellett valahogyan meglőni. Nem minden a fotózás sokat számít az utómunkálat is. Az, hogy hogyan szerkesztjük, vágjuk, utómunkázzuk a képeketárult el néhány kulisszatitkot a díjnyertes fotós.

Terveink szerint a közeljövőben egy hosszabb portrét készítünk Andorról, amit a Halasi Tükör hetilapban olvashatnak majd az érdeklődők.

Szöveg: Szőri Attila