Civilek egymás közt
Kultúra

Civilek egymás közt

Az áprilisi civil fórumon mutatták be a civil koordinátort. Napirenden szerepelt a civilek együttműködése a Halasi Média és Kultúra Kft-vel. Szó volt a civilek megjelenéséről a városi programokon és a szüreten, sőt a civilek pályázati lehetőségeiről is beszéltek.

 

A szerda esti civil fórumon Farkas Dániel alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta: az önkormányzatnak és a városvezetésnek fontos partnerei a civilek. Örömét fejezte ki, hogy elindult a közművelődési kerek asztal, a Halasi Tükörben pedig eseménynaptár jelenik meg a havi programokkal.


Rajcsány Betti, a Halasi Média és Kultúra Kft. dolgozója lett a civil koordinátor. Középiskolai tanulmányait a Bibó István Gimnáziumban folytatta. Diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett művelődésszervező szakon. Jelenleg Szegedre jár andragógiai mesterképzésre.

Nagy-Apáti Ivett, a Halasi Média és Kultúra Kft. ügyvezetője ismertette, hogy az összes halasi kötődésű civil szervezet évente háromszor ingyen megkapja a cég helyiségeit rendezvényeihez. Rajcsány Betti Halasi Civil Piknikre invitálta a résztvevőket május 1-jére. Ezen a napon délután 4 órakor májusfát állítanak a Végh-kúriában, majd bemutatkozási lehetőséget kapnak a civilek és kísérő programok is lesznek az esti tábortűz mellett. A kihívás napja országos programjaiba ismét bekapcsolódik Kiskunhalas május 20-án a város óvodáinak, iskoláinak, civil szervezeteinek közreműködésével.


A gyermeknapot idén közösen szervezi a Konok Kunok Egyesület, a Halasi Média és Kultúra Kft. és a város. A május 30-31-i nagyrendezvény terveit Farkas Károly egyesületi tag ismertette. Lesz tűzoltósági, rendőrségi bemutató, légvár. Felajánlotta a lehetőséget a csatlakozásra, jelentkezni Györgyi János elnöknél lehet.

A június 27-i Szent Iván napi vigadalommal kapcsolatos elképzelésekről Vadkerti Mónika főszervező számolt be. A helyszín a Sóstó fürdő lesz, mely tavaly jól bevált. A színpompás menet 15 órakor indul a Lidl áruháztól. A tóparton színpadi produkciók lesznek. Megjelennek a veterán autósok és különleges éjszakai lampionos program is várható.

A szüreti napokról Cornea Zsolt adott tájékoztatást a szervező csapat nevében. Rámutatott, akinek hajlandósága, kedve van csatlakozni a programokhoz, igyekeznek megtalálni a módját a hagyományok őrzése, a kialakított arculat megtartása mellett.


Csincsák Éva és Tóth Renáta pályázatírók is beszámoltak eddigi munkájukról a fórumon. Működésre 23 milliós, szakmai pályázatra 10 millió forintos igényt nyújtottak be eddig a halasiak nevében. Ismertették a Nemzeti Kulturális Alap minisztériumi pályázatait. Témák: kiállítás, folyóirat- és könyvkiadás, rendezvények. Beadási határidők: május 31.

A fórum második felében a civil szervezetek képviselői is szót kaptak. Mongyi Marianna (Zöld-híd) programjaikra hívta fel a figyelmet: április 22. – Föld napja, Halasi Hetek Fesztivál – Fény-híd fotópályázat, Halasi Szüreti Napok – ökokuckó. Gál Istvánné (Baranyi László Kolping Egyesület) a pünkösdhétfői egyházközségi majálisra hívta a résztvevőket. Jurcsák Mártonné (Nosztalgia Klub) megköszönte a helyet a Közösségek Házában zenés-táncos rendezvényeik megtartásához. (Anda Péter fotógalériája a fórumról itt nézhető meg.)
Pál László
Fotók: Anda Péter