Majsán vendégeskedik a Halasi csipke
Kultúra

Majsán vendégeskedik a Halasi csipke

A Konecsni György Kulturális Központban a Halasi csipkét bemutató kiállítás nyílt az elmúlt szombaton. Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója beszélt a halasi csipke 113 éves történetéről. A csipkekészítés jelenéről.

Jelenleg hét csipkevarró hölgy varrják kézzel a halasi csipkét, legalább 60-80 féle öltéstechnikát használnak, az alig néhány centis daraboktól egészen a közel fél méter átmérőjű nagypalást méretűig. A nagyobb terítők készítése több ezer munkaórát is igénybe vehet, így vannak terítők, amelyek hónapokig is készülhetnek. A kiállításon csipketechnikai bemutatót is tartott egy csipkevarró, és vásárolni is lehetett, az egyébként az arany árával vetekedő halasi csipkéből.

csipke-majsan2

Nyilvánvalóan elsősorban a néhány centis darabok iránt volt a nagyobb érdeklődés, amelyek ma már az asztali és fali díszek mellett kitűzőkként és ékszerekbe foglalva is kaphatók, kitűnő ajándékkén. A csipkekiállítás Vadkerti Rita, a Konecsni György Kulturális Központ igazgatója meghívására érkezett Kiskunmajsára.

Tekintse meg a heyszínen készített fotóinkat Facebook oldalunkon!

Szöveg-fotó: Pozsgai Ákos