Őszintén a holokausztról
Kultúra

Őszintén a holokausztról

Rendhagyó megemlékezést tartottak Halason „Lalóval”. Április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

Halason a Közösségek Házában, filmvetítés és beszélgetés várta az érdeklődőket. Az emlékezők egy dokumentumfilm segítségével ismerhették meg Laló történetét. A film főhőse Erdélyi Lajos fotográfus, újságíró, holokauszt túlélő nem tudott Halasra látogatni, így a rendező Jávor István képviselte a filmet a megemlékezésen.

Jávor István elmondta: Laló egy olyan ember, aki annak idején megjárta Németországot, a poklok poklát, ám még a családja sem ismerte a történetét olyan részletességgel, mint amit elmesél a filmkockákon. Tárgyilagosan emlékezik, nincs benne indulat és gyűlölet, sokat hozzátesz ahhoz a képhez, ami bennünk él a világháborúban történtekről.


A gondolatébresztő vetítést beszélgetés követte. A programot Halas önkormányzata, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség, valamint a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezte. A helyszínen készített fotók ITT nézhetők meg.

Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Anda Péter

Még több cikk

Húsvéti dallista

Húsvéti dallista

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Homonyik Sándorral