Roma Kultúra Napja
Kultúra

Roma Kultúra Napja

A különböző cigány népcsoportoknak általában gazdag az ünnepekhez kötődő hagyománya. Az emberi életfordulók, a születés, a házasság és a halál nem csak az egyén és szűkebb családi köre, hanem a tágabb közösség számára is fontos ünnepi alkalmat jelentenek.

 

1971. április 8-án ült össze az I. Roma Világkongresszus. A különböző cigány népcsoportokat képviselő jelenlévők elhatározták, hogy a jövőben folyamatosan együttműködnek, és a nemzetközi közéletben közösen lépnek fel. Döntés született a cigányság nemzeti jelképeiről: elfogadták a zászlót, a himnuszt és az Opre Roma! – „Fel, cigányok!” jelmondatot.
Az esemény tiszteletére az ENSZ a Roma Kultúra Világnapjává nyilvánította április 8-át, a cigányság pedig legfontosabb „nemzeti” ünnepükként tartja számon.
A Roma Világnap alkalmából a hazai cigány szervezetek általában valamilyen kulturális eseménnyel emlékeznek meg április 8-ról (folklórműsor, kiállítás-megnyitó, író-olvasó találkozó stb.)
Kiskunhalason a helyi cigányság április 24-én a Közösségek Házában, a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft-vel közös szervezésben tartják a jeles napot, mely során helyi és környékbeli hagyományőrző csoportok, együttesek lépnek fel. Köszöntőt mond Fülöp Róbert polgármester és Szűcs Csaba alpolgármester. Az ünnepség második órájában kiállításmegnyitóra kerül sor. Kunhegyesi Ferenc kiskőrösi roma festőművész „Isten arca” című tárlatát Rostás László CNÖ elnök nyitja meg.

További részletek és a művésszel készült riport itt találhatók!