Roma napot tartottak
Kultúra

Roma napot tartottak

A nemzetközi roma naphoz csatlakozva tartottak meg a roma kultúra napját Kiskunhalason a Közösségek Házában. Prózával, folklórműsorral, valamint képzőművészeti kiállítással ünnepeltek a halasi és környékbeli romák.

 
A Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. szervezésében létrejött roma kultúra napon Kollár Károly előadásában hangzott el a cigány Himnusz. Fülöp Róbert polgármester és Szűcs Csaba alpolgármester köszöntötté elsőként a roma kultúra napja résztvevőit, mindketten azt hangsúlyozták, hogy romák és nem romák múltja, jelene sokkal jobban összefonódik, mint azt az emberek többsége hinné.

Rostás László, a halasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ehhez csatlakozva azt emelte ki, hogy Bács-Kiskun megyében, és itt Kiskunhalason is, országosan példamutatóan jó a többségi társadalom és a kisebbség közti békés egymás mellett élés, még ha időnként vannak kisebb súrlódások is.
A halasi cigányok a fociban ugyan jócskán alulmaradnak a megyebeli romáktól, de a kulturális élet színterén élen járnak, amely nagyrészt köszönhető a város támogatásának is – hangsúlyozta a roma vezető.

A cigány kultúra napján a Felsővárosi Általános Iskola Nemzetiségi Szakköre, a kiskunhalasi Esély együttes, a mélykúti Terne Serhaja együttes tagjai adtak folklórműsort, valamint Tímár Márk versmondó szavalt. Az ünnepséget követően Kunhegyesi Ferenc festőművész „Isten arca” című kiállítását nyitotta meg Rostás László a Közösségek Házában. További képek a facebook oldalunkon.
Pozsgai Ákos

Még több cikk

(►) Sose halok meg?

(►) Sose halok meg?

Dallista Delhusa Gjon-nal

Dallista Delhusa Gjon-nal

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Homonyik Sándorral