Aprók a Tájházban
Kultúra

Aprók a Tájházban

A pásztorélet szempontjából kiemelkedő jelentőségű Szent György hónapja és napja. Számos szokás fűződik az időszakhoz. Ennek szellemében is gyülekeztek az apróságok és szüleik április 25-én, szombaton. Nyárias jó időben tartották meg a hétvégén a Szent György Aprók Táncát, a Tájház udvarán. A Pásztortűz Egyesület és a Fészekrakó Egyesület programja továbbra is sok családot vonz.









György-nap előtt, ha nem esik,

György-nap után sok is esik.

Hogyha Vitálisz didereg,

Tizenötször lesz még hideg!

Áprilisnak szárazsága,

Jó gazdának bosszúsága.

Áprilisnak nedvessége

Fáknak termőképessége

 

Kézműves foglalkozáson S. Császár Anna varrást tanított az érdeklődők számára. Szőnyiné Vas Lívia tánc- és népdal tanítása illetve Maruzsenszki Endre, Vadai Henrietta és Vladár Károly muzsikája is színesítette a családi programot.

Az immár kilencéves eseménysorozat célja továbbra is, hogy minél többen és minél fiatalabban megismerkedjenek az érdeklődők a magyar népi kultúrával.

aprótánc

Első alkalommal, a Szent György napjához legközelebb eső szombaton rendezték meg a Magyarországi Tájházak Szövetsége szervezésében a Tájházak Napját. A gyönyörű tavaszi nap egy olyan gazdag programsorozatot indított le, ahol lehetőség nyílt a népi szokások fölelevenítésére és újraélésére. A tájházba érkezők megismerkedhetnek a település múltjával és életmódjával.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. Legközelebb a Borudvaron május 9-én, 16 óra után, majd május 23-án a Sáfrik szélmalomnál 15 órától lesz aprók tánca.