Múzeumi könyvújdonság
Kultúra

Múzeumi könyvújdonság

Emlékkönyv jelent meg a Thorma János Múzeum 140. évfordulójára. A kötetben 25 szerző tanulmánya olvasható múzeum, régészet, történelem, néprajz, művészet témakörben. A kötetet Farkas Dániel, Kiskunhalas alpolgármestere méltatta. Beszédében rámutatott, hogy a múzeum csapata ismét elkényezteti a büszke kunok szívét a múlt hiteles feltárásával.

 
A Halasi Múzeum emlékkönyv a Thorma János Múzeum ötévente megjelenő sorozata. A Halasi Múzeum 1-3. az intézmény 125., 130. és 135. évfordulójára jelent meg 1999 és 2009 között. Az évfordulós kiadványban Kiskunhalas és környéke legújabb régészeti, történeti, néprajzi, művészeti kutatási eredményei érhetőek el a szakemberek és az érdeklődő közönség számára. Az előző három Halasi Múzeum tanulmánykötetben már megjelent száz írás térségünkről, most 32 új tanulmány látott napvilágot.

A könyv 25 szerzője részben halasi, környékbeli vagy budapesti, kecskeméti, szegedi szakember. Változatos témákról születtek az írások.

- Egymást követik a bronzkori, középkori, antropológiai írások a régmúltról. A közelebbi évszázadokból megismerhetjük többek között az őrhalmok szerepét, a szégyenköveket, határjeleket, út menti kereszteket, a környék viseletét, Szilády Áron életéről újabb részleteket, továbbá a halasi közjegyzőket, az iparos dalárdát, az ipari szövetkezeteket, a strandfürdő építését, a művelődési ház történetét és az elmúlt évek helytörténeti bibliográfiáját. A Thorma János Múzeum könyvei sorozat 40. száma 550 oldal terjedelemben több száz képpel jelent meg – tájékoztatott Szakál Aurél múzeumigazgató, szerkesztő.

A megnyitón részt vett Vörös Gabriella régész, aki a szarmata korból való ékszerről, a torquesről és a kunfehértói temetői ásatásról beszélt. Bárth János néprajzkutató a kiskunhalasi katolikusok származásáról és migrációjáról írt és osztotta meg kutatása során szerzett ismereteit. Marcsik Antónia antropológus szintén beavatta a közönséget szakmája rejtelmeibe. Felidézte a Zöldhalom temetkezése kapcsán történt feltárásokat és az Öregszőlőkre vonatkozó tanulmányára is utalt. A megnyitón közreműködött Kádár Szilárd.
Pál László