Csipkék, határok nélkül
Kultúra

Csipkék, határok nélkül

A Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriuma nevében Pajor Kálmán elnök köszöntötte a XVI. Nemzetközi Csipkekiállítás vendégeit. A rendezvény alkalmából Halasra látogatott Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

 
A nemzetközi csipkekiállítás fővédnökségét Bányai Gábor országgyűlési képviselő vállalta. A Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztályát Galántai Ágnes és Fazekas Anett képviselte. A város képviseletében Fülöp Róbert polgármester, Farkas Dániel és Szűcs Csaba alpolgármester vett részt a megnyitón. Az ünnepi program a lengyel és a magyar Himnusz eléneklésével kezdődött. A kiállítás díszvendége Lengyelország.
Ahogyan a mondás tartja: „Polak, Wegier dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki”, vagyis „ Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza    borát”.

- Ez a barátság évezredes, hiszen már Géza fejedelem a lengyel Vitéz Boleszlávhoz adta leányát, majd I. Béla királyunk Rixa lengyel hercegnőt vette nőül. Béla ivadékai: I. Géza, Szt. László, Kálmán a külső és belső ellenségekkel szemben mindig támaszkodhatott a lengyel rokonokra, miként azok is a magyar királyokra. Később is évszázadokon át a két nemzet története szinte egybeolvadt. Szabadságküzdelmeink is hasonlóak. Későbbi történelmünk során Bem tábornoktól a világháborúkon át 1956-ig számtalan szolidaritási megnyilvánulás erősítette barátságunkat. Nem sok igaz barátunk van a világban, ezért a lengyel-magyar igaz barátságot meg kell őriznünk, meg kell becsülnünk – fogalmazott Pajor Kálmán.

A kuratórium elnöke beszélt arról is, céljuk, hogy a halasi csipke egy évszázad alatt kialakított és megalapozott hírnevét, ismertségét, sőt elismertségét fenntartsák. Erre az is kötelezi őket, hogy a világon egyedülálló, leheletfinom varrott csipkénk törvényesen is hungarikummá nyilváníttatott. Hungarikum, azaz nemzeti kincs.

- A halasi csipke a magyarságra jellemző formavilágával, egyediségével, különlegességével és magas minőségével a magyarság csúcsteljesítményei közé tartozik – mutatott rá. - Célul tűztük ki, hogy országos értékesítő hálózatot építünk ki. Nemcsak a kormányzati szervek felé, hanem az ország polgármestereinek is meghirdetjük, hogy protokoll ajándékként vásároljanak hungarikum halasi csipkét, sőt ingyen elkészítjük településük címerének csipketervét, amit majd csipkévé kivarrva megrendelhetnek – tette hozzá.

Pajor Kálmán ismertette a jövőbeni terveket. A halasi csipkét a fejlődés útján képzeli el.
- Milyen szép is volna, ha minden halasi családnak lenne halasi csipkéje, amit büszkén megmutathatna vendégeinek, vagy jeles alkalomra elajándékozhatna. Ezen gondolat népszerűsítését is elkezdjük. Csipkeházunkban a sajnos már évek óta elmaradt csipkevarró-utánpótlás megoldásán is dolgozunk, így reméljük, hogy a halasi csipkének nemcsak dicsőséges múltja, de sikeres jövője is lesz – mondta.

A csipke közalapítvány meghívását a díszvendég Lengyelországon kívül elfogadta a horvátországi Lepoglava és a szerbiai Magyarkanizsa is. Több év kihagyás után ismételten fölvették a kapcsolatot a Magyar Csipkekészítők Egyesületével: 37 csipkekészítő örömmel hozta el varrott, vert, kötött, horgolt és egyéb csipkekészítési technikával készült csipkéit. Bányai Gábor, a kiállítás fővédnöke hangsúlyozta: akik eljöttek, bizonyítják jelenlétükkel, milyen fontos a halasi csipke. Az országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy a kézzel varrt csipke a helyi asszonyok adománya, mely nemzeti kincs lett.

Fülöp Róbert szerint Kiskunhalason mindenki szeretettel és tisztelettel gondol a csipkére. A hungarikummá nyilvánítását nagy előrelépésnek nevezte. Beszédében a polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki ezt a hagyományt ápolja és dolgozik a csipkéért.

Roman Kowalski megtisztelőnek nevezte, hogy Lengyelország lehet a nemzetközi csipkekiállítás díszvendége és ő nyithatja meg a tárlatot. Őexcellenciája hangsúlyozta: a halasi csipke türelmes, nehéz munkát igényel. Elárulta azt is, hogy a követségnek nem ez az első kapcsolata a halasi csipkével. Korábban kaptak már Lengyelország címerét ábrázoló alkotást, mely állami ajándék lett.

A nagy teremben kiállított gyönyörű munkák a csipkék szépségére fogékony halasi közönséget is megörvendeztetik. A Kedvenc munkám pályázat munkáira még lehet szavazni. Eredményhirdetés május 9-én 15 óra 30 perckor a Csipkeházban.

Külön érdekessége a rendezvénynek NeSpoon lengyel    csipkefestő művész tárlata, aki május közepén a Csipkeházzal szemközti társasház végfalára fest halasi csipkét a tervek szerint. Ez az alkotás érdekes színfoltja lehet a városnak.

A megnyitón közreműködött a Halas Táncegyüttes kunverbunkkal, szatmári tánccal. A Lórántffy Zsuzsanna Kamarakórus magyar népdallal, a Szilády Áron Református Gimnázium gyermekkórusa pedig lengyel népdalokkal érkezett. A műsor a Szózat közös eléneklésével ért véget.

Május 9-én délelőtt 11 órakor tartják a Halasi csipke az otthonomban című fotópályázat eredményhirdetését és csipketechnikai bemutatók is lesznek a Csipkeházban. Még több fotó a megnyitóról itt.
Pál László
Fotók: Pozsgai Ákos