Thorma-könyvpremier
Kultúra

Thorma-könyvpremier

A kiskunhalasi múzeumban pénteken este mutatták be a Thorma János című albumot. E hiánypótló kiadványnak köszönhetően most már hazavihető a festőművész életműve. 

 

 

A kötet bemutatóján Fülöp Róbert köszöntötte a közönséget. A polgármester rámutatott: megjelent az album és megérkezett az engedély a múzeum bővítéséhez. A tervek szerint ugyanis a közeljövőben a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban nyílik meg az az állandó tárlat, amely méltó színteret ad a nagybányai művésztelep világát bemutató legnagyobb magyarországi kiállításnak. Ebben kiemelt helyet foglalnak majd el a múzeumnak nevet adó művész-tanár alkotásai. Mindez azután válik lehetségessé, hogy dr. Bay Miklós és felesége, dr. Bay Éva egy csaknem félmilliárdos eszmei értékű gyűjteményt ajánlott fel a múzeumnak. A kollekció jelentős részben Thorma-festményeket is tartalmaz.

Thorma János 1870-ben Kiskunhalason született. Tehetségének köszönhetően már fiatalon nemzetközileg ismertté vált. Gyönyörű korai szecessziós művei, majd naturalista alkotásai közül több díjat is nyert.

A nevét és több festményét - például a méreteiben is nagyszabású Talpra magyar!-t - őrző kiskunhalasi múzeum az utóbbi években nemcsak könyvben és kiállítás-sorozatban állított emléket a művésznek, hanem komoly erőfeszítéseket tett a Thorma művészetét reprezentáló alkotások összegyűjtésére, számbavételére.

- Thorma János a magyar kulúrtörténet egyik fontos alakja, mostani újrafelfedezéséhez nagyban hozzájárul a Bay-házaspár adományozása. Az ismert Thorma-képek számának növekedése és a kötetben való megjelentetése komoly művészettörténeti, tudományos teljesítmény – értékelt Szakál Aurél szerkesztő, igazgató.

- A Halasi Múzeum Alapítvány felvállalta könyvek kiadásának segítését. A Thorma-album újabb ékes bizonyítéka annak, hogy az adományok jól hasznosulnak. A mostani kiadvány nagyon jelentős: a világ legnagyobb Thorma-kötete – hangsúlyozta Molnár Nándor elnök.

- Valóban igaz, ilyen még nem volt – vette át a szót Sümegi György. – A Thorma album 542 tételt és Thorma eredeti műveként nyilvántartott festményt dolgoz fel. E nagyszerű kötet a szerzőkön, Kovács Zita és Büki Barbara; a szerkesztő Szakál Aurél és a tervező Zalatnai Pál közös munkáját dicséri – tette hozzá a művészettörténész.

- Önmagunknak és az alkotóművészetnek tartoztunk ezzel a kötettel. Fantasztikus időutazást tettünk, miközben tudjuk, vannak még lappangó Thorma-művek a világban – fogalmazott Kovács Zita.

A megnyitón közreműködött Juhászné Zelei Judit művész-tanár, aki zongorajátékával színesítette a programot. A műsort Bakos László, a Halasmédia szerkesztő-riportere vezette.

Pál László