Pesten is sikeres Thorma
Kultúra

Pesten is sikeres Thorma

Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatták be a Büki Barbara és Kovács Zita szerzőpáros Thorma János és Bay-gyűjtemény című albumait. A múzeum díszterme zsúfolásig telt a bemutató kezdetére, az eseményen jelen volt dr. Bay Miklós és felesége, dr. Bay Éva is, akik magángyűjtőként együtt gondozzák és ápolják Thorma János életművét.


A Büki Barbara és Kovács Zita művészettörténész szerzőpáros Thorma János című kötete és a Bay-gyűjtemény című album budapesti bemutatójára több mint százan jöttek el a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere a rendezvényt megnyitó köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a város méltán lehet büszke szülöttére, Thorma Jánosra, akinek festészete nemcsak magyar, de nemzetközi szinten is korszakalkotó és meghatározó. A városvezető köszönetet mondott mindazoknak akik anyagi és humánerőforrással támogatják, ápolják Thorma János örökségét és a művész alkotásain keresztül jó hírét viszik Kiskunhalasnak.

thorma02

Az eseményen bemutatták azt a két kisfilmet, amelyet a Halas Televízió készített a Thorma János könyv és a Bay-gyűjtemény című album szerzőpárosával. A könyvbemutatón a Thorma Jánosról szóló kötetet Sümegi György művészettörténész, a Bay-gyűjteményt Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze mutatta be.

Az 1870-ben Kiskunhalason született Thorma János neve nemcsak a monumentális Talpra magyar! vagy a baljós fény-árny ábrázolásával a szabadságharc elbukásának drámai hangulatát hűen tükröző Aradi vértanúk című festménye révén ismert. Miután szülei a századforduló előtt Erdélybe, Nagybányára költöztek, a már diákkorában is tehetségesnek mutatkozó alkotó később itt lett a világszerte ismert művésztelep egyik alapítója, majd évtizedeken át az egyik tanára, ügyvivője. Thorma János már fiatalon nemzetközileg ismertté vált: gyönyörű korai szecessziós, majd naturista művei közül több nemzetközi díjat is elnyert (1893-ban a Párizsi Szalon Elismerő Oklevelét, később a Saint Louis-i Világkiállítás és a müncheni Glaspalast aranyérmét). Olyan nagynevű festők barátja és pályatársa volt, mint például Ferenczy Károly, Iványi Grünwald Béla vagy Czóbel Béla, Szőnyi István, Ziffer Sándor. Művészetét a róla elnevezett kiskunhalasi Thorma János Múzeum őrzi, ahol hamarosan állandó kiállítás ad majd színteret a nagybányai művésztelep világát bemutató legnagyobb magyarországi kiállításnak. A tárlatban kiemelt helyet foglalnak majd el a múzeumnak nevet adó művész-tanár alkotásai.

thorma03

Mindez azután válik lehetségessé, hogy az egykor erdélyi, ma már Regensburgban élő házaspár, dr. Bay Miklós és felesége, dr. Bay Éva nemrég hatalmas, csaknem félmilliárdos eszmei értékű gyűjteményt ajánlott fel a halasi múzeumnak – a kollekció jelentős részben Thorma-festményeket is magában foglal. Az adományozók kollekcióját és a Thorma János műveit összegzi a most bemutatott két kötet, amelyet hamarosan Európa több országában is bemutatnak majd.

A budapesti bemutatón kerekasztal beszélgetés is volt az új művészeti könyvekről, amelyen dr. Bay Miklós műgyűjtő, Büki Barbara, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze, Kovács Zita, a bajai Türr István Múzeum művészettörténésze, Sümegi György művészettörténész, Szakál Aurél, a kiskunhalasi Thorma János Múzeum igazgatója és Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze mondták el gondolataikat Thorma János művészeti tevékenységéről. A kettős könyvbemutató apropóján tovább bővítette tagjainak számát a 2007-ben alakult Thorma János Baráti Kör. Felvette tagjai sorába Zalatnai Pál grafikus szerkesztőt és Bakos Lászlót, a Halas Televízió szerkesztő-műsorvezetőjét.

thorma04

A társaságnak csak olyan személyek lehetnek tagjai, akik Thorma János életével, művészeti tevékenységével kapcsolatosan publikáltak valahol. Zalatnai Pál a Thorma-kötetek borítóit, művészeti szerkesztését készítette el, míg Bakos László egy félórás filmet forgatott a Halas Televízió munkatársaként az Európa nyolc városában bemutatott Thorma János vándorkiállításról. A tagfelvételről szóló emléklapot a Thorma János Baráti Kör Centrál Kávézóban tartott ülésén vehették át az új tagok Szakál Auréltól.

További érdekes fotóinkat IDE kattintva tekintheti meg!

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos