Szóda- és fotókiállítás
Kultúra

Szóda- és fotókiállítás

A Thorma János Múzeumban két új időszaki kiállítás várja a látogatókat a nyáron. Az első világháború emlékezete – Élet a fronton címmel fotókat és tárgyakat mutat be az egyik, szódásüvegeket a másik tárlat.

 
Háború és béke a Thorma János Múzeumban. Az archívumból kiválasztott fotók témái: indulás a fontra, élet a frontvonal mögött, hétköznapok a fronton.
- A londoni egyezményt 1915-ben kötötték meg az olaszokkal az antant képviselői. Bekövetkezett a monarchia rémálma: megnyílt az olasz front. Az isonzói csatákban a veszteségek óriásiak voltak – hangsúlyozta Palásti Károly, a Bibó István Gimnázium igazgatóhelyettese a megnyitón mondott beszédében.

A képek mellett a vitrinekben bemutatott első világháborús tárgyak, kitüntetések Polgár Zoltán keceli gyűjtő anyagából valók. Szintén a múltat, de a békebeli időket idézik a jánoshalmi és halasi szódásüvegek, melyeket Mészáros Endre hozott el városunkba. Húsz éve gyűjt régiségeket.

- Szódásüvegeket nem olyan régen, 12 éve kezdtem gyűjteni, 58-féle van. Különböznek színben, formában, feliratozásban. Fehér, rózsaszín, halványzöld, halványkék, halványbarna színben vannak magyar, délvidéki és csehországi gyárakból. A Jankovácziból származik egy századelőről való, bíborszínű, nagyon drága, igazán különleges darab. Ritka üveg a 2 literes, a másfeles pedig még inkább. Felest is gyártottak, de a leggazdaságosabbnak az 1 literes bizonyult. A nagyobbakat a ’30-as években kivonták a forgalomból, mert könnyen elrepedt a nyakuk. Ami a formát illeti, lehet: sima, sarkos-hegyélű, favorit, gólia és ideál. A felirat is nagyon fontos volt. Minden szikvízgyártó csak a saját üvegét tölthette – tudtuk meg Endrétől, aki tanulmányt is írt Jánoshalmi szikvízgyártók címmel.  

A hagyományos szódásüvegeket – a műanyagok elterjedésével párhuzamosan – egyre többen keresik. Áruk néhány ezertől akár 80 ezer forintig is terjedhet különlegességek esetében.

Az időszaki kiállítások szeptember 12-ig várják a közönséget az intézményben. A megnyitón készült további fotókat itt találja
Kép-szöveg: Pál László