Orgoványi Anikó, a Himnusz festője
Kultúra

Orgoványi Anikó, a Himnusz festője

Orgoványi Anikó festőművész és költő a Himnusz című tárlatával várja a közönséget a Csipkeházban a Halasi Csipke Közalapítvány és a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében. A megnyitón Farkas Dániel alpolgármester ajánlotta a vendégek figyelmébe a képeket. Úgy fogalmazott, nem nagyon találhattunk volna szebb és nemesebb alkotásokat az ünnepet köszönteni.  A zenés irodalmi összeállításban a Kiskunhalasi Városi Vegyes Kar és Tősmagi Klaudia működött közre. A tárlatot Petőfi Sándor méltatta a Magyar Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodájának képviseletében.

 
Orgoványi Anikónak volt már kiállítása Kiskunhalason. Akkor a Bibó István Gimnázium aulájában mutatta be festményeit. Ezúttal a Himnusz című tárlatát tekintheti meg a közönség a Csipkeházban. A Himnusz festője öt éve kezdett hozzá a mű megfestéséhez. Jubileumi év volt a 2010-es: Kölcsey Ferenc születésének 220. és Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója. A Himnusz olajfestmény-sorozat 10 táblaképből áll. Hátterük bordó bársony hatású, középen díszítő motívum található, mely „Magyar Mandala” stílusban készült. A művésznő jobb agyféltekés módszerrel megtanulta Kölcsey Ferenc kézírását. Ebben a stílusban, az eredeti helyesírással feliratozta az alkotásokat. A záró kép Erkel Ferenc Himnusz kottájának egy részletét ábrázolja. Orgoványi Anikó ezzel a sorozattal tiszteleg Kölcsey Ferenc és Erkel Ferenc emléke előtt.

- A Szentendre Himnusza című versemet megzenésítette Andorka Péter zeneszerző. Ősszel lesz az ősbemutatója 60 tagú szimfonikus zenekarral, 60 tagú vegyes kórussal és gyermekkórussal is megszólalhat. Több településnek is megírtam már a Himnuszát. Például Bajáét, Orgoványét, Bácsalmásét, Madarasét – árulta el Orgoványi Anikó.

A művésznő munkásságát számos elismeréssel jutalmazták. Bácsalmás Pro Urbe-díjasa. Madaras díszpolgára. A Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom megalapításáért és vezetéséért Példakép díjat vehetett át 2006-ban. Verseskötete Lopózz mellém címmel 2011-ben jelent meg. A magyar bor dala című verse első lett A szőlészet és borászat a képzőművészetben és irodalomban című országos pályázaton. A nyertes díját Jankovics Marcell, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke adta át. Az Esztergom és vidéke társadalmi és kulturális folyóirata 2015/I-es számának főszereplője: Orgoványi Anikó, akinek sikeres pályáját mutatja be a lap.
A zenés irodalmi összeállításban a Kiskunhalasi Városi Vegyes Kar és Tősmagi Klaudia működött közre. A tárlatot Petőfi Sándor méltatta a Magyar Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodájának képviseletében. - A mandala kulcsszó. Orgoványi Anikó művei meditatív alkotások. Művészetében organikus egységet képez az intuíció, a konstrukció, a ráció és a hagyomány - fogalmazott.
Orgoványi Anikóról és kiállításról bővebben is olvashatnak a Halasi Tükör augusztus 26-i számában.
Kép-szöveg: Pál László