Nótákkal idézett Dankó-életmű
Kultúra

Nótákkal idézett Dankó-életmű

Szögény Dankó Pista címmel nótaszínháznak adott otthont a Közösségek Háza a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében. Ez a műfaj nagy népszerűségnek örvend a városban. Ezúttal Dankó Pista életét mesélték el a fellépő művészek sok-sok muzsikával.

A nagy sikerű esten közreműködött: Kalmár Magda Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes, Teremi Trixi szubrett és Bozsó József színművész, színházalapító, Virágh József magánénekes, tenor. A talpalávalót a Dankó cigányzenekar szolgáltatta Suki Pista prímás vezetésével. Az estet a Dankó tánckar koreográfiái színesítették.
- Az előadásnak áprilisban volt a premierje. Nem titok: én írtam – árulja el Bozsó József, a Magyar Zenés Színház alapítója. – Nagyon szeretem Dankó Pistát, a nótáit. Mindenki tudja, hogy milyen remek dalköltő volt. Azt gondoltam, írok a nótái köré egy történetet és picike jelenetekkel megtűzdeljük a koncertet. Volt a ’40-es években egy Dankó-film, ami nekem nagyon megtetszett. Jávor Pál játszotta Dankó Pistát. Volt egy barátja, a brácsás, Kukac nevezetű. Gondoltam, hogy Kukac leszek, az az én szerepköröm (nevet). – Közben nem csak szerepet játszunk. Ki is lépünk belőle, mesélünk Dankó Pistáról.

Kalmár Magda számos opera főszerepét játszotta el. Mindemellett más műfajok is közel állnak hozzá. Elmondta, mindjárt a pályája elején elkezdett nótát énekelni.

- Az édesanyám nagyon szerette. Az életpályámhoz nagyon-nagyon szorosan hozzátartozik a nóta. Ez az előadás nótaműsor, de kifejezetten színpadi nótaműsor díszlettel együtt. Dankó Pista életéről szól, amiben természetesen végig gyönyörű szép nóták hangzanak el.

Teremi Trixi visszatérő vendég Kiskunhalason. Számos előadásban vendégszerepelt nálunk, ezúttal a Dankó-esten lépett közönség elé.

- Dankó Pistának rövid, de nagyon tartalmas élete volt. Azt gondolom, ezt sikerül átadni, hogy megismerjék. Nagyon sok nótát írt, itt közel 20 dala szerepel. Én egy vidéki lány vagyok, nekem a mulatás alapjáraton a véremben van. Ebben a műfajban az ember tényleg kiadhatja magából a mulatós ösztönét, ezért imádom. Nem beszélve arról, hogy cigánylány szerepét játszom az előadásban, Rozit. Szerintem nem is játszottam még ilyen szerepet. Ez egy kihívás volt.

dank02

Virágh József a címszerepet kapta a nótaszínház előadásában. Elmondta, az előadásban új oldalról is bemutatkozhat.

- Én vagyok Dankó Pista. Elég hányatott sorsú ember volt, szerelmi problémákkal küzdött, elvált, fiatalon meghalt. Amit élt, azt nagyon szépen élte meg. Imádott hegedülni. Imádta a természetet. Imádta az életet. Imádott mindent. Körülbelül 500 nótát írt. Én vérbő típusú ember vagyok, mulatós dalokat szoktam inkább énekelni. A darabban viszont négy olyan nagyon-nagyon szomorú számot adok elő, amitől nagyon féltem. Kiderült, a közönség ezeket is nagyon szereti. Olyan sikerük van, mintha a Hej, cigányt énekelném.

A művészekkel készített interjúinkat teljes terjedelmükben a Halasi Tükör későbbi számaiban olvashatják, az előadáson készült képek pedig ITT tekinthetők meg.

Szöveg: Pál László

Fotók: Anda Péter