Katonaportrék
Kultúra

Katonaportrék

A vasutas művelődési házban folytatódtak az első világháború centenáriumi évi megemlékezései. A keddi megnyitó óta katonaportrékat tekinthet meg a közönség a kiállító-teremben.

Az "...és nemzet a nemzetre rohant" - első világháború katonaportréi tárlatot a Pásztortűz Egyesület és a Krajczáros Alapítvány szervezte. A Voke székházban (Szaki) tartott megnyitón köszöntőt mondott Németh István a Krajczáros Alapítvány és Végső István a Pásztortűz Egyesület képviseletében.

Katonaportrék 05

- Mindkét szervezet sokat tett és sokat tesz azért, hogy az első világháború áldozatainak emléke fennmaradjon. Sokan meghaltak, közel ezer kiskunhalasi áldozata van az első világháborúnak – mutatott rá Végső István, a Pásztortűz Egyesület elnöke.

- A Krajczáros Alapítvány fő hivatásként 23 éve foglalkozik hadisírok gondozásával. Tárlatunk üzenete, hogy 100 év távlatában sem tanultak az emberek a két nagy háború borzalmaiból. Cél, hogy ez ne ismétlődjön meg. Kiállításunk képanyaga nem a háború borzalmait jeleníti meg. Portrékat, tájképeket és fantáziaképeket tartalmaz székesfehérvári és kaposvári kötődésű alkotóktól – tájékoztatott Németh István, a Krajczáros Alapítvány elnöke.

Katonaportrék 06

A kiállítást Kovács Géza, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának munkatársa nyitotta meg.

- Akár portré, akár tájkép – a szituációk hátterét a képzőművészet adja vissza hitelesen. Az a cél, hogy minél több ilyen alkalom legyen, mint ez a kiállítás – fogalmazott.

Katonaportrék 12

Az emlékműsorban közreműködött a Szilaj Citerazenekar, az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület és a Krajczáros Alapítvány.

Kép-szöveg: Pál László