Nők a Kirakatban
Kultúra

Nők a Kirakatban

Az Őszi Könyvtári Napok idején, rendhagyó óra keretében mutatták be a Szilády Áron Református Gimnázium dísztermében a Kirakat című könyvújdonságot. Szerzője, Józsa Tímea és illusztrátora, Pénzes Hanga egykor a középiskola diákja volt.

Egy tizenéves diák az esetek jelentős részében még keresi magát. Nekik is próbált segíteni a gimnázium rendhagyó órája.
Józsa Tímeát a közönségnek Keresztúri Attila könyvtáros mutatta be, Pénzes Hangát pedig az öccse, Matyi, a gimnázium jelenlegi tanulója. A beszélgetésben Rácz-Fodor Katalin művész-tanár is részt vett. Tímeáról megtudtuk, hogy háromgyermekes anyuka. Most Kecskeméten tanul logisztikát, mellette fitnesszel foglalkozik. Hanga rendszeresen részt vett rajzpályázatokon, versenyeken, ahol szép eredményeket ért el. Jelenleg egyetemre jár, ahol a tájépítészet és a rajz jól kiegészítik egymást.

-Mindig nagy álmom volt, hogy egyszer egy könyvet illusztráljak. A szűkös határidő miatt viszont csak arra volt idő, hogy fejezetcímek alapján rajzoljam meg, amire felkérést kaptam. Nagy vonalakban tudtam csak, hogy miről szól a könyv.

A Kirakat tartalmáról Józsa Tímea beszélt. Kiderült, elsősorban nem a gyerekek korosztálya a célközönsége.

- Ez a könyv nem azokról a kapcsolatokról szól, ahol minden rendben van. Azokról, amelyekben az egyik felet – főleg a nőket – már nem építi, ami van. Hibáztatom a nőket, hibáztatom a férfiakat, amiért nem kommunikálnak eleget egymással. Mindenki egyedi, különleges és ezt el kell fogadni – mutatott rá. – Ami benne van, sok minden velem történt, de nem minden. Amikor írtam, a fejezeteket megmutattam a férjemnek. Ez is bizonyítja, hogy nem feminista a könyv – tette hozzá.

Kép-szöveg: Pál László