Írásjelbeszéd
Kultúra

Írásjelbeszéd

Az Őszi Könyvtári Napok keretében mutatták be Rigó Béla Írásjelbeszéd című könyvét. A kötet verslábjegyzetekkel jelent meg – Kányádi Sándor ajánlásával. A szakemberek azt mondták, Magyarországon ilyen még nincs.

„Pályájának különböző szakaszaiban megírt versei kordokumentumok. A történelem pedig manapság divat. Ezért kezdte ellátni egykori verseit jegyzetekkel, kis magyarázó esszékkel. Hasznos szimbiózis: a próza adja az információt, a vers az információ személyes hitelét… ” – fogalmazott Kányádi Sándor. Az Írásjelbeszéd című kötet bemutatója október 9-én volt a Martonosi Pál Városi Könyvtárban.

Rigó Béla 07

- Ez egy szabálytalan könyv. Én általában ilyeneket szeretek csinálni. Itt az a lényeg, hogy minden versnek van valami háttere. Na most ez a háttér hol érdekes, hol nem. Amikor én a családomról írtam, akkor Kiskunhalasról írtam benne meg szegedi egyetemista koromról – árulta el Rigó Béla. – Én is 70 évesen tudtam meg, hogy ügynököt állítottak rám. A kollégiumba őt is fel kellett venni azért, hogy engem megfigyeljen. Rajtam keresztül a fiatal szegedi írókat, költőket is, roppant érdekes tud ez lenni utólag. Például… Azután van benne a saját családomról. Édesapám a halasi postán dolgozott a ’30-as években. Édesanyámat, Márta nénit általában ismeri a város, rengeteg tanítványa volt. Ez például jó. Rigó Béla Kolozsváron született, Szegeden volt egyetemista, Budapesten élt többet, de halasinak tartja magát. 

Helyszíni FOTÓINKBÓL további részletek derülnek ki.

Kép-szöveg: Pál László

Még több cikk

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Homonyik Sándorral

(►) Sose halok meg?

(►) Sose halok meg?