Szilády születésnapja - Protestáns Művészeti Napok
Kultúra

Szilády születésnapja - Protestáns Művészeti Napok

178 éve, 1837. november 3-án született Szilády Áron, Halas egyik kiemelkedő alakja. A róla elnevezett gimnáziumban, ahogy az már hagyomány, a diákok egy saját készítésű rádióműsor segítségével emlékeznek a nagy elődre.

A gimnázium mellett a Szilády Áron Társaság és a helyi református egyház is emlékezik a lelkész tudósra. A Szilády évforduló miatt még a Protestáns Művészeti és Tudományos Napok időpontját is módosították és október helyett november elején tartják. A halasi programok az országos média érdeklődését is felkeltették. A Kossuth Rádió készített tudósítást – tudtuk meg Bödecs Pál lelkész-főigazgatótól.

Szilády Áron születésnapja egybeesik a Magyar Tudomány Napjával. E két jeles naphoz kötve nyitották meg az V. Protestáns Művészeti és Tudományos Napokat a Szilády gimnázium Thúry József könyvtárában. Meg van az oka a helyszínválasztásnak – mesélte Lukács László a Szilády Áron Társaság elnöke. - Szilády Áron hajdanán vasárnaponként megnyittatta a könyvtárat a város lakóinak. Akik itt olvastak és beszélgettek. A protestáns napok is ilyen nyitott szeretne lenni a város felé – fűzte hozzá.

Protestáns megnyitó 08

A hét minden napjára terveztek programot. Szerdán a száz éve született Szíj Rezsőre emlékeznek, ő majdnem 5 ezer kötetet adományozott a gimnázium könyvtárának. Csütörtökön kórustalálkozó lesz, melyre a testvérgyülekezetekből is érkeznek fellépők pénteken pedig a halasi származású Ábrahám Nóra zenés estje. Szombaton tartják a Szilády Áron tudományos konferenciát, melyre Erdélyi Géza nyugalmazott Rimaszombati püspök is ellátogat.

Talán kevesen tudják, de a Felvidéki település 1938 és 1944 között Halas testvértelepülése volt a két egyházközség révén. A szombati konferencián Vásáry István akadémikus is előadást tart Szilády és tudóstársai címmel és megemlékeznek a 100 éve született Sütő Józsefre. Ő híres tanár és a város díszpolgára volt, sírját a gimnazisták a napokban hozták rendbe. Vasárnap protestáns istentisztelettel és Szilády Áron szobrának koszorúzásával zárulnak a protestáns napok.

Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Pál László

Még több cikk

Dallista Koós Jánossal

Dallista Koós Jánossal

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig