67 éves az Utasellátó
Kultúra

67 éves az Utasellátó

Látvány és gasztronómia találkozik a 67 éves Utasellátó Nemzeti Vállalat születésnapi tárlatán a Voke Művelődési Házban. Kiskunhalas a vándorkiállítás 13. állomása.

Kapus Krisztián igazgató üdvözölte a házigazda Voke Művelődési Ház képviseletében a november 24-i megnyitó vendégeit. Farkas Dániel a város nevében köszönte meg, hogy a kiskunhalasiak is megtekinthetik a kiállítást. Az alpolgármester elmondta, diákként maga is sokat utazott vonattal, itt érdekes élményekkel lehet gazdagodni.

utazási

Nehéz György gyűjtő röviden ismertette az Utasellátó történelmét. Elmondta, Magyarországon először 1883-ban az Orient expresszen volt étkező kocsi. Az Utasellátó Nemzeti Vállalat 1948-ban jött létre, most születésnapját ünneplik. A legtöbb állomáson büféket, automatákat üzemeltetett. Boltokat, virágüzleteket, trafikokat működtetett.

utas01

Az Utasellátót az 1990-es évektől többször átszervezték, majd három évvel ezelőtt megszüntették a belföldi szolgáltatását a vasúton. Mostanában csak a nemzetközi járatokon találkozhatnak velük az utasok.

Imri János a MÁV Start Utasellátó Központ vezetőjeként szólt a kiállítás látogatóihoz. Megtudtuk, mintegy 200 munkatársuk van.

- Az Utasellátó él, működik, de nagyrészt a határon túl végzi tevékenységét. Bejáratot útvonalaink vannak – tájékoztatott. - Az Utasellátó vezetését 2011-ben vettem át. Találkoztam Nehéz Györggyel, aki sok emléket őrzött a hőskorból. Most a hazai ipar kiemelkedő termékeivel idézzük fel a múltat – tette hozzá.

utas02

A vándorkiállítás városunkba érkezését köszöntőkkel, tortával, pezsgővel, finom italokkal és ételekkel ünnepelték. A 67 éves Utasellátó történelmét bemutató tárlat december 8-ig látogatható.

Kép-szöveg. Pál László