A világhírű Amadinda Halason zenélt
Kultúra

A világhírű Amadinda Halason zenélt

A világszerte ismert Amadinda együttes zenélt pénteken délután Kiskunhalason. A Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében rendhagyó órával várták a diákokat a Filharmónia-sorozat berkein belül a Városi Filmszínházban.

Az 1984-ben alakult zenekart az egyik legeredetibb ütőhangszeres együttesként tartják számon szerte a világon. Sikeres pályafutásuk alatt négy kontinens harmincnál is több országában vendégszerepeltek. Játszottak Bécstől Londonon át Dallasig. Sőt New York közönsége is tapsolt már nekik.

kozonsegdiak

A zenekar egy xilofonszerű afrikai hangszerről kapta a nevét. Tagjai: Rácz Zoltán, Bojtos Károly, Holló Aurél, Váczi Zoltán. Kiskunhalasra a Filharmónia-sorozat keretein belül érkeztek.

utnek

- Ezen a héten ez a tizenkettedik ilyen fellépés. Nagyon fontosnak tartom a Filharmónia-koncerteket. Ameddig élünk, mozgunk és levegőt tudunk venni, jövünk ezekre az előadásokra. Szerintem nagyon sok helyen a gyerekek már nagyon ritkán kerülnek élő zene közelébe. Közben meg azt tapasztalom, hogy hihetetlenül nyitottak. Mi egy olyan programot hozunk, amiben vannak tradicionális zenék, ami a 20. századi ütőhangszeres művészet anyanyelve. Hozunk klasszikus átiratot. Van saját darab is, amit eljátszunk. Negyvenöt percbe azonban szinte teljesen képtelenség beleférni. Én mindig arról álmodtam, ha van egy hely, mint Kiskunhalas, akkor ne egyszer jöjjünk – mondta Rácz Zoltán zenekarvezető.

A helyszínen készült fotósorozatunkat ITT tekinthetik meg.

Szöveg: Pál László

Fotók: Pozsgai Ákos