Halasi bélyegpremier
Kultúra

Halasi bélyegpremier

A kínai horoszkóp szerint február 8-án a Majom évébe léptünk. Ezt köszöntvén, Rácz-Fodor Katalin festő- és grafikusművész által tervezett alkalmi bélyegeket bocsátott ki a Magyar Posta Zrt.

 
 

Ahogyan a Ló és a Kecske éve alkalmából, idén is egy kétszer két bélyegképet tartalmazó kisív jelent meg. A vázlattervek elkészítésére felkért néhány tervezőművész közül Rácz-Fodor Katalin kiskunhalasi születésű Hermann Lipót –díjas grafikusművész, művésztanár nyerte meg a pályázatot.

Három vázlattervem, és azok két változata közül talán a legjátékosabb képi világú került kivitelezésre. A bélyegeken a majmocskák és a kalligrafált feliratok kínai ecsetfestést idézve kapcsolódnak eggyé. A négy bélyeget pedig egy autentikus kínai selyemminta keretezi Harmadik alkalommal került kiadásra általam tervezett bélyeg. Első két ízben bélyegsorozatot rajzoltam, mindkétszer „Lepkék, pillangók” témában.
 
A 2011-ben megjelent bélyegeknek és a bélyegblokknak éppen itt Kiskunhalason, a Szilády Áron Gimnáziumban volt ünnepélyes bemutatója és első napi bélyegzése. Mint akkor, az idei bélyegekhez is terveztem alkalmi borítékot és alkalmi bélyegzőt. Most - először a Magyar Posta Zrt. történetében - készült 200 darab a tervező által dedikált és sorszámozott első napi boríték is. A kisív a Pénzjegynyomdában készült,  hatvanezer példányban, bélyegenként 300 forintos címletben.
Fotó: Kovács Iván