A csipke halasi ünnepe
Kultúra

A csipke halasi ünnepe

A XVII. Országos Csipkekiállítás és Találkozó a magyarországi csipkekészítőkre koncentrál. A hazai csipkeiskolák mellett azonban bemutatkoznak Horvátország és Szerbia csipkéi is. Az ünnepélyes megnyitót pénteken délután tartották.

Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója üdvözölte elsőként a megjelenteket. Hangsúlyozta: céljuk bemutatni az ország különböző tájegységeinek jellegzetes csipkéit - a határon túliak mellett. Idén újdonságként teret adnak a fiataloknak, csipkeiskolákat és ifjúsági csoportokat hívtak meg. Rendezvényükre több mint 50 felnőtt és 30 fiatal alkotó 150 munkáját hozta el.

csipk01

Köszöntőt mondott Pajor Kálmán, a Hungarikum Szövetség elnökségének tagja. Az értékőrzés, -mentés, -népszerűsítés fontosságát hangsúlyozta.

- Örömteli, hogy elgépiesedett világunkban vannak fiatalok, akik lelkesen tanulják a csipkekészítést. A helyi műhelyben egyedi technológiával, összetéveszthetetlen motívumokkal varrnak. Jövőre, a halasi csipke 115 éves jubileuma alkalmából nagyszabású csipkekiállítással készülünk.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő szintén szólt a megjelentekhez. Beszédében megdicsérte a csipkekészítők munkáját.

- Titok számomra ez a fantasztikus halasi csoda. Rendkívül vékony cérnával és tűvel szorgos kezek hozzák létre. Most több mint 20 településről érkeztek ide, hogy megmutassák tudásuk legjavát. Köszönet és hála mindezért. A csipke továbbvitele és megújítása fontos feladat.

csipk02

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere az összefogás szerepére hívta a figyelmet. Beszélt továbbá a Csipkeházhoz közeli óriás csipkefalról, mely a város egyik nevezetessége lett.

- Elindult egy folyamat, amely kinyitja a csipke városa elnevezést. Igyekszünk a csipkékhez kötődő motívumokkal dolgozni a várost népszerűsítve. Úgy gondolom, a lehetőségek száma kimeríthetetlen. Bízom benne, hogy fejleszteni is lehetőség lesz a Csipkeházban 21. századi kiállítóteret létrehozva.

A kiállítást Vonsik Zsuzsanna, a Magyar Csipkekészítők Egyesületének elnöke nyitotta meg. Kiemelte a Kárpát-medence kézműves kultúrájának gazdagságát.

- A csipkekészítőknek minden alkalom különleges, amikor megismerhetik egymás munkáit. A mai csipkék folyamatos oda-visszahatás eredményei. Igényünk van a szépre és ha másként nem kapjuk meg, megteremtjük magunknak.

A rendezvényen közreműködött: a 40 éves Lyra együttes. A Milyen gyönyörű voltál; Áldalak búval, vigalommal; Vigyázz a madárra című dalokkal érkeztek.

csipk03

A kiállítás fővédnökségét Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke vállalta. A megnyitót követően a szokásostól eltérően a fiatal csoportok csipkekészítési bemutatót tartottak.

csipk04

Szombaton értékesítéssel egybekötött csipkekészítési bemutató lesz a Csipkeházban. Résztvevőik: Horvátország, Szerbia, Balatonendréd Általános Iskola, Nagykálló Ifjúsági csoport, Nemeshany Ifjúsági csoport, Szécsény Ifjúsági csoport, Alsóörs, Budapest, Debrecen, Hódmezővásárhely, Hövely, Karcag, Kerekegyháza, Kunmadaras, Makó, Öcsény, Pécs, Pécsely, Székesfehérvár, Szomolya, Tápiószecső, Terény, Veszprém csipkekészítői. Varrott, vert, horgolt, kötött és frivolitás csipkekészítési technikákat ismerhetnek meg az érdeklődők.

 csipk05

A csipkekészítők között meghirdetett „Újjászületés, megújulás” című pályázat eredményhirdetését 14 órakor tartják. A díjakat Farkas Dániel alpolgármester adja át. A Szivárvány Bábszínház bábjáték előadása Halasi Csipke címmel 15 órakor kezdődik. A kiállítás május 19-ig tart nyitva, naponta 9-12 és 13-17 óra között tekinthető meg.

Szöveg: Pál László

Fotók: Pozsgai Ákos