Halaskiül
Kultúra

Halaskiül

Új zenei sorozat indult városunkban Halaskiül címmel. Első alkalommal Vörös Jankát és zenekarát, továbbá a 5 Non Bonds együttest köszönthettük a műsor fellépőiként. A program a Jazzvacsora Kft., valamint a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében valósult meg a Ben Joe Bárban.

Rendhagyó produkcióval készült a Halaskiül-sorozat május 13-i esti nyitó koncertjére Vörös Janka. Zenésztársaival intim, improvizatív műsorban részesítette a közönséget. Az énekesnő járt már városunkban. Legutóbb 2010 májusában énekelt Kiskunhalason, akkor a Jazz Bandák Háborúja rendezvényen lépett fel a Vörös Janka Jazz Banddel. Érdeklődésünkre felelevenítette 6 évvel ezelőtti élményeit.

jazz02

- Nagyon meghatározó: akkoriban bontogattam még csak a szárnyaimat a színpadon, úgy emlékszem, ez volt az első koncertem azután, hogy megnyertem az I. Országos Jazzversenyt. A Sors úgy hozta, hogy aznap este az akkori tanáraim kísértek és az édesapám. A szervezőknek pedig hála: az este másik fellépő zenekara 2010-ben Kovács Linda bandája volt, Linda pedig sokáig tanított engem, nagy élmény volt a közös játék! Izgatottan vártam a mostani alkalmat, mivel egy rendhagyó projecttel készültem a koncertre. Mivel 2010-ben apukám kísért a halasi koncerten, így nem akartam megtörni a tradíciót: legyen most is így! Sőt, a mára már profivá és állandó zenésztársammá vált öcsém, Milán gitározott. Mellettük pedig két másik régi jó barátom egészítette ki a bandát, Horváth János (zongora) és Szabó Dániel Ferenc (dobok). Alapvetően különböző típusú emberek vagyunk mindannyian, ebből adódóan más és más zeneiség jellemez bennünket, ebben pedig az a szépség, hogy mégis egy egységes, de egyedi stílussá keveredik össze. A fő koncepciónk, hogy a jazz alapú dalainkat az elektronika segítségével modernizáljuk, ettől telítettebb, frissebb hangzást érünk el. Halasi bulinkra viszont egy külön kuriózummal készültünk, és minimál hangszerelésben játszottuk a dalainkat, így kicsit intimebb, improvizatív műsorban részesülhetett a közönség. Reméljük, tetszett.

Vörös Janka és együttese meglepetés produkciója a Hősök közreműködése volt, akikkel szintén fellép az énekesnő. Egyik legismertebb dalukat, az Enyém címűt adták elő együtt.

jazz03

A kiskunhalasi 5 Non Bonds is fellépett a pénteki Halaskiül-esten. Nyugodt hangvételű koncerttel érkezett az együttes a Ben Joe Pubba.

- Különleges műsorral készültünk – fogalmazott Jeszenszky Zoltán. - A ritmusszekció tagjainak más elfoglaltsága miatt új felállásban léptünk fel, Hegyesi Bandival. A dalokat másképp játszottuk, mint ahogy azt a közönség megszokhatta tőlünk. Inkább egy nyugodtabb hangvételű, ülős koncert volt ez, ezért is szerepelt a plakáton a 5 Non Bonds Akustic név. Mindig jó együtt zenélni, és ha jön egy alkalom a fellépésre, mint például ez a mostani is, akkor összejövünk és játszunk egy remek koncertet. Ha mi jól érezzük magunkat a színpadon, akkor biztosak vagyunk benne, hogy a közönség is jól szórakozik – tette hozzá az együttes énekes-gitárosa.    

A Halaskiül-sorozat május 21-én folytatódik. Akkor este fél 8-tól Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint koncertezik a városháza díszudvarán.                          

Pál László

Még több cikk