Világraszóló értékeink
Kultúra

Világraszóló értékeink

Hagyományaink őrzése, nemzeti kincseink továbbvitele közös feladat. Erre hívta fel a figyelmet a XVII. Országos Csipkekiállítás és Találkozó rendhagyó záró rendezvénye. A programot Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke népi hangszerbemutatója is színesítette. 

 

 

 

A Halasi Csipke Közalapítvány csütörtökön este tartotta a XVII. Országos Csipkekiállítás és Találkozó rendhagyó záró rendezvényét. A programra a Csipkeházba várták a vendégeket, akiket elsőként Pajor Kálmán kuratóriumi elnök köszöntött. Felhívta a figyelmet a magyarországi csúcstermékek minőségének minél szélesebb körű népszerűsítésére.  
- Úgy érzem, sikerült megszólítani a csipkekészítő műhelyek zömét és a fiatalokat is bevonni, akik lelkes oktatókkal jöttek és bemutatókat tartottak. Biztató e rendkívül szép, de nehéz mesterségnek a jövője. A rendezvényen részt vett Bányai Gábor is. Az országgyűlési képviselő kiállítást záró gondolatait osztotta meg a jelenlevőkkel. A kulturális kincsek szerepét hangsúlyozta. 

- Idén 23 településről érkeztek alkotók határon innen és túlról. Hagyományainkat, kultúránk kincseit jelentő értékeinket meg kell őrizni – mutatott rá. - Azt tessék értékelni, hogy ez a kincs, amit Halas város polgárai fenntartanak, időről időre megújul. A hungarikumok között a halasi csipke élen jár. Készítői viszik hírét tudásukkal – tette hozzá.

A rendezvény vendége volt Birinyi József. A Hungarikum Szövetség elnöke Érték a mérték címmel tartott előadást. - Az értékek nem úgy születnek. Hungarikum státuszba évezredes és mai alkotás egyaránt kerülhet. Az értékeket vinni kell tovább nagyon tudatos munkával. Nagyon fontos a márkahordozó értékek tára. Világraszóló értékeink vannak a gasztronómia, a kultúra, a sport területén. Fontos, közös feladat, hogy a hungarikum márkát branddé tudjuk tenni – fogalmazott.

Beszéde után hangos ízelítőt adott az 1300 darabos Birinyi-féle népi hangszergyűjteményből. Ifj. Papp László is eljött az ünnepi kulturális eseményre. A Hungarikum Szövetség elnökségi tagja Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívóról beszélt. - Nagyon örülök minden olyan megkeresésnek, ami értékkel kapcsolatos. A Hungarikum Szövetségben csak ilyenek vannak. Édesapám, Papp László idén lett volna 90 éves. Ő szintén hungarikum – mondta. A rendezvényen közreműködött Kovács Andrea és Juhászné Zelei Judit a művészeti iskola képviseletében. 

Kép-szöveg: Pál László

Még több cikk

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Homonyik Sándorral

(►) Sose halok meg?

(►) Sose halok meg?