Sanzon izé
Kultúra

Sanzon izé

Kabaréval érkezett Kiskunhalasra a Genéziusz Színház Horváth István vezetésével. Szórakoztató, Sanzon izé című előadásuk pénteken volt a Közösségek Házában. Horváth István szerzőként, előadóként és rendezőként is jegyzi e darabot.

- Sanzon izé, Champs Élysées… Van köze e kabaréban a magyar és a francia komédiázásnak egymáshoz, vagy csupán szójátékról van szó?

- Igazából a szójáték már évek óta a fejemben volt. Nincs igazán köze hozzá, de francia sanzonok is felcsendülnek az előadásban.

gen01

- A Genéziusz Színház társulata játszott már Kiskunhalason, a Közösségek Házában…

- Mikor először játszottunk Kiskunhalason, akkor is egy kabaréesttel, a Tévedések összjátékával érkeztünk. A Sanzon izé más. Főként kortárs kabaréjeleneteket állítottunk színpadra, korunk történéseit és jelenségeit vonjuk górcső alá, természetesen politikamentesen, de kellően társadalomkritikus szemlélettel. Vannak persze klasszikusok is az előadásban, ezzel a régi stílusú kabaréjátszást vegyítjük a modern világgal. A Sanzon izé olyan, mint egy doboz bonbon. Sokféle és zamatos.

gen02

- Ezúttal szerzőként is bemutatkozol. Első alkalom?

- Nem, de erről nem sokat mesélek. Írogatok mindenfélét, több gyerekdarabot adtam már a Szegedi Miniszínháznak is, ebből egyet, A kis gyufaárus lányt láthatták halasi kisiskolások is. De vannak nagyobb munkáim, az Azték Színház, decemberben mutatta be az Újjászületés című egyfelvonásos darabot, amit írtam, illetve egy versem jelent meg az Itt maradni című antológiában, amit a Szegedi Írók Társasága adott ki, amelynek 2014 óta tagja vagyok. A Sanzon izében több, a társulat által írt jelenet helyet kapott. Részemről nagyobb munka a dalszövegek magyar változatának elkészítése volt, mint a Bang Bang vagy a Happyland. De kifejezetten szeretem Hajdú Robival közösen írt Balfék című jelenetünket, amit személyes élményből követtünk el, hogy mi volt az? Az esten kiderül.

gen03

- Hogyan jellemezhető az általad képviselt humor?

- Nem hinném, hogy lenne kifejezett stílusom, de a szójátékok, a verbális humor mindig megjelenik.

gen04

- Mire helyezed a hangsúlyt rendezőként?

- Darabfüggő. Az ELEFÁNT/ember esetében elsősorban a mondanivalóra, a nyers, természetes játékra törekedtünk. Mellette így is elemelt volt a díszlet és a jelmez, illetve a horror elemek. A Sanzon izé komédia, amiben az alapkoncepcióm az volt, hogy rövid, pörgős, ütős jelenetek kövessék egymást, és a darab bizonyos pontjain szólaljanak meg dalok is. Az est jeleneteinek összeválogatása is közös feladat volt, az anyag, amit összeszedtünk, két estét is betöltött volna, így közösen válogattunk belőlük. Sajnálom, hogy a Szeánsz, élő adásban című jelenetem például nem került bele, de az nagyon hosszú lett volna. Az majd máskor, máshol lesz látható. Mindemellett, a korábbiaknál sokkal több szabadságot adtam a színészeknek. Külön kértem őket, hogy dolgozzanak a felügyeletem nélkül, hogy a saját humorukat tegyék bele az estbe, és nem bántam meg, remekül sikerült.

gen05

Kép-szöveg: Pál László