Swingre hangolva
Kultúra

Swingre hangolva

Mintha a 60-as évekből lehibernált zenészek az akkori hangszereikkel dolgoznák fel a mai zenéket. Ilyen a Kilele Swing Cats Sebestyén László alapítótag szerint. Az együttes június 3-án 19 órától Kiskunhalason, a Nyárindító Főtérpartyn játszik.

A Kilele Swing Cats megyénkből való, kecskeméti együttes. Vannak Kiskunhalashoz kötődő élményeik?

-Igen, a Kilele Swing Cats alapvetően kecskeméti zenekar. A Kilele szó Kecskemét legkultikusabb élőzenés klubjának nevéből származik, amit Kilele Music Café-nak hívnak, ahol is a csütörtök esti Jazz Estek együtt jammelése közben találtunk egymásra. Nagy örömünkre szolgál, hogy már többször is járhattunk Kiskunhalason a Szüreti Fesztivál keretein belül, mindig szenzációs közönséggel találkoztunk és hatalmas sikerünk volt. Úgyhogy már alig várjuk a mostani fellépésünket is.

Slágereket dolgoznak át swinges elemekkel. Mitől különleges – sajátosan catses – a hangszerelés?

-Megalakuláskor a zenekar alapötlete az volt, hogy a világ legnagyobb rock-pop világslágereit hangszereljük át swing stílusba. Ugyanúgy  a leglényegesebb része volt az ötletnek még, hogy egy olyan hangzást érjünk el, mintha a 60-as évekből lehibernált zenészek az akkori hangszereikkel dolgoznák fel a mai zenéket. Mindig is imádtam a Hammond orgona hangját és kerestem a lehetőséget, hogy milyen produkcióba tudom beépíteni. Magi Krisztiánnal ez meg is valósult. Hajagos Adri nagyon különleges és egyedi hangja tökéletesen illeszkedik a zenekar hangzásába, amit a velem együtt történő párbeszédes énekstílus alapvetően jellemez. A ritmusszekciót testvéremmel, Péterrel alkotjuk, ő mint dobos, én pedig nagy szerelmemmel, a nagybőgővel.

Kilele

Saját számok írása a cél a jövőben?

-Már nagyon sok saját zene is kész van, amik sorban be fognak kerülni a műsorba, de  a zenekar az alapkoncepcióját ugyanúgy folytatni fogja. Most is több világsláger-átiraton dolgozunk éppen. Ebből lesz egy új meglepetés is a műsorban.

A teljes interjút a június elsején megjelent Halasi Tükörben olvashatják.

Szöveg: Pál László
Nyitókép: Király Ákos
Belső kép: Lakó Péter

Még több cikk

Dallista Sass Szilviával

Dallista Sass Szilviával

Húsvéti dallista

Húsvéti dallista

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig