Pásztorélet
Kultúra

Pásztorélet

Pásztorkodás – Az élő hagyomány címmel új időszaki tárlat várja a látogatókat a Végh-kúriában, a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében. A megnyitót szerda este tartották. Senki sem született pásztornak, hanem magától lett az. Aki ezt választotta, szabad ember lehetett. Csak a számadótól függött. A Végh-kúriában bemutatott anyag a Magyar Mezőgazdasági Múzeumból való. Az időszaki tárlat kurátora: Vörös Éva és dr. Szőllősy Gábor. A kiállítás főszereplői: gulyások, csikósok, juhászok, kanászok. Képek és használati tárgyak elevenítik fel sajátos munkáikat.

 

 

 


- Egy régi katonacimborám kapcsán érkezett ide a kiállítás – tudtuk meg Imre Károlytól. - Kiskunhalasnak betyár- és pásztorhagyományai vannak. Érdemes bemutatni a közönségnek – tette hozzá a Bács-Kiskun Megyei Művelődési Intézet nyugalmazott igazgatója.


Tudás és eszközök tárháza a Végh-kúria. A szerda esti megnyitón szóban is megidézték a hajdani pásztoréletet.- Hagyomány és modernitás helyén kezelése fontos – mutatott rá Imre Károly. - A modern társadalom kicsit elszállt magától. Az őseink tudtak valamit arról, hogyan lehet harmóniában élni a természettel.


A Bács-Kiskun Megyei Művelődési Intézet nyugalmazott igazgatója azt mondta, sok minden összeköti Halassal. Többek között egy boros, mulatós nóta is, melyet Gazdag Benő énekelt. A pásztorkodást élő hagyományként bemutató kiállítás augusztus 10-ig tart nyitva.

Pál László
Fotók: Anda Péter