Lovaskocsival, három helyszínen
Kultúra

Lovaskocsival, három helyszínen

Az országos Múzeumok Éjszakája programsorozathoz kapcsolódva Kiskunhalason három különböző helyszínen, kiállítóhelyen, múzeumban zajlottak párhuzamosan kulturális rendezvények. A halasi programokat este hat órakor Farkas Dániel városunk alpolgármestere nyitotta meg, majd elkezdődtek a tartalmas, minden korosztályt megmozgató események.

A Thorma János Múzeumban a Pásztortűz Egyesület előadása után betyár-, és pásztorviselet bemutató, régészjáték, kincsvadászat, múzeumi kvízjáték, nosztalgiafotózás zajlott folyamatosan késő éjszakáig. Különleges élményt nyújtott Palásti Károly tanár úr előadása a híres-hírhedt betyárról, Zöld Marciról, de nagyon sokan vettek részt Pálóczi Horváth András: Keleti népek a középkori Magyarországon című könyvének bemutatóján és Kocsisné Varga Zsuzsanna beszámolóján is, amelynek fő témája a kunfehértói ásatások voltak.

betyi

Szakál Aurél igazgató úr vezetésével egy rendhagyó expedíció is zajlott, amely a városháza épületének rejtett, titkos részeire fókuszált. A múzeum parkjában közben Kunsági Bogár Bálint és társai betyár, hagyományőrző ostoros bemutatót tartottak. Az éjszaka zenés tűzgyújtással, kedélyes beszélgetéssel zárult ezen a helyszínen.

muze01

Lovaskocsik segítségével továbbutazhattak az érdeklődők a Berki Galériába, ahol szintén változatos programok kínálták magukat. Aprók tánca, múzeumi játék, tündérek, manók, boszorkányok felvonulása vezette fel az itteni történéseket, majd kézműves foglalkozás zajlott S. Császár Anna keramikus irányításával, bemutatták a frissen elkészült Berki-Diószegi foglalkoztató füzetet és Kiskunhalas járás kulturális út térképét is.

muze02

A folytatásban a Szivárvány Bábcsoport előadta a Vajaspánkó című mesét, majd a zene, az élő zene vette át a főszerepet. Előbb a Baby Scratch My Back, majd a „Azt a kutya mindenit” zenekar koncertezett a Berki Galéria teraszán.

muze03

Második esztendeje a Csipkeház is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája program kavalkádhoz. Szécsiné Rédei Éva és szervezőcsapata idén is kitett magáért! Csipketörténeti tárlatvezetés, halszámolási verseny, a tázlári kézimunkások kiállítása, kézműves asztal, csipkekvíz kért figyelmet az érdeklődőktől.

A Szivárvány Bábcsoport itt is fellépett, természetesen a „Halasi csipke” című előadásukkal. Nagy sikert aratott a 5Non Bonds koncertje is, de a tulipános csipkefal és a puzzle játék is sokakat vonzott. A eseménysorozat fináléjában kisorsolták a Múzeumi Éjszaka túra díjat, amelyet ezúttal Bozorádi Mira nyert.

Szöveg: Tóth István
Fotó: Pozsgai Ákos (galéria)

Még több cikk

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig

(►) Sose halok meg?

(►) Sose halok meg?

Húsvéti dallista

Húsvéti dallista