Rokonságban a természettel
Kultúra

Rokonságban a természettel

Látomások címmel nyílt tárlat a Berki Viola-pályázat nyertese, Rozsnyay Béla alkotásaiból. Van itt hegyikristály acélba foglalva – virágként újjászületve. Aprólékosan kidolgozott, különleges felületű ezüst ékszer. Kisplasztika. Bronzcseppekből felépített „pointilista” torony. Egyéb művek is színesítik a csipkeházi tárlatot. A fantasyk világát idéző meghatározhatatlan lények. Színes, álomszerű viaszfestmények és –mozaikok. Az ünnepélyes megnyitót pénteken este tartották.

- Ismét az acél lett szobraim elsődleges anyaga. Játszom, kísérletezem, miközben ötleteimet, érzéseimet, belső indítékaimat próbálom meg valamilyen formában rögzíteni. Meg szeretném mutatni, hogy az egzakt, hideg forma egy kis fantáziával, akár a nonfiguratív is a legbensőségesebb hangulatokat, érzelmeket tudja sugározni. Művészetem kizárólagos anyagait, a fémet, a követ, a fát csak kölcsönveszem a természettől. Szobraim is az élő természettel vannak rokonságban, miközben éppen saját lényegüket, fém-anyagiságukat hangsúlyozzák – tudtuk meg Rozsnyay Bélától.

Kiálítás 018

A művészről 2012-ben marosvásárhelyi életmű kiállításával kapcsolatban a következőt írták: „Rozsnyay Béla alkotásai komplex, egyéni világnézetet tükröznek. Formáiban egy tudatos, de játékos ember improvizatív, soha meg nem ismételt mozdulatait látjuk bronzban, ezüstben, acélban.”

kiallio03

Idén Budapesten, az Olimpiai és Sportmúzeumban, majd Szentendrén volt kiállítása. Jelenleg Kiskunhalason mutatkozik be. A Berki Viola Közalapítvány ösztöndíját Rozsnyay Béla nyerte, ezzel övé lett a lehetőség, hogy a Csipkeházban önálló tárlata legyen. A péntek esti megnyitón dr. Bognárné Nagy Éva önkormányzati képviselő és Karsai Zsuzsanna, a Berki Viola Közalapítvány kuratóriumi elnöke mondott köszöntőt.

A kiállítást Somodi Anett művészettörténész ajánlotta a közönség figyelmébe. Rámutatott: Rozsnyay Béla kísérletező, kutató típus. Belső késztetésből saját örömére, kedvére alkot. Ezt az alkotói folyamatot az elejétől a végéig ő maga viszi végbe.

kiallito04

- Dániában kísérletezte ki azokat a különleges, csipkeszerű, finom felületeket, illetve eljárásokat, amik azóta is jellemzőek ékszereire, szobraira. Ekkor születtek „pointilista” szobrai is, mint az itt látható Ikertorony és Kozmikus piramis. A speciális öntőviaszt idővel festésre is használta. Ezen kísérletekből is láthatunk néhány viaszfestményt, az alkotó néhány látomását – mondta Somodi Anett. – Külön említést érdemelnek viaszmozaikjai, mellyel teljesen új műfajt teremtett. Máltán, a Modern Múzeumban is találunk egyet a művész viaszmozaikjai közül – fűzte hozzá a művészettörténész.

kiallito05

Rozsnyay Béla New Yorktól Rómáig hallat magáról. Számos nemzetközi díjat nyert pályafutása során. Sőt tervezett is díjat – 2001-ben a világ legjobb génkutatójának, melyet azóta minden évben átadnak.

Rozsnyay Bélát önálló formanyelv, sajátos szemlélet jellemzi. Szinte minden művészeti ágba elkalandozott már. Verseiből is hallhattunk a megnyitón. Nagy Norbert, a Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola tanulója, Kovács Adél és Torma Eszter, a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola növendékei működtek közre a rendezvényen.

Rozsnyay Béla gyűjteményes anyaga július 22-ig látogatható Kiskunhalason, a Csipkeházban.

Kép-szöveg: Pál László