Különleges indiai est
Kultúra

Különleges indiai est

A városháza díszudvarán különleges nemzeti est várja az érdeklődőket. Amrita Sher-Gil magyar származású indiai festőművészre emlékeznek tablókiállítással, zenés műsorral. A Halasi Média és Kultúra Kft. rendezvényét filmvetítés és ingyenes ételkóstoló is színesíti. Az ünnepélyes megnyitót július 9-én 18 órakor tartják.

- Amrita Sher-Gil egy jól ismert magyar-indiai festőművész, akinek a műveit Indiában nemzeti kincsnek tekintik. Az első olyan, aki nő létére forradalmian hatott a modern indiai képzőművészetre. A legtöbb festménye az indiai életről és színeiről szól. A festményen a nőket helyezi a középpontba. Én nagyon örülök, hogy lehetőség nyílik arra, hogy Kiskunhalas lakossága betekinthessen India gazdag kultúrájába és életképeibe. Ez a kiállítás megmutatja, hogy milyen erős művészeti kapcsolat van a két ország között, de ez nemcsak a festőművészetben van jelen, hanem az irodalmi, zenei és népi motívumokban is - fogalmazott Sudha Kandavelu tanárnő, aki részt vesz a szombati rendezvényen.

Amrita Sher-Gil tárlatán Őexcellenciája Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete mond beszédet.

A magyar származású indiai képzőművész alkotásait Keserű Katalin művészettörténész ajánlja a közönség figyelmébe. Amrita Sher-Gil monumentális tablókiállítása 1 hétig látható majd.

amritamalom

A kiállítás megnyitója után zenés irodalmi műsor következik a programban. Amrita rajongásig szerette Ady Endre költészetét. Nagyon művelt nő volt, csodálta Baudelaire, Verlaine költészetét, Dosztojevszkij, Thomas Mann, James Joyce, D. H. Lawrence és a modern magyar írók, például Szabó Dezső regényeit. Karinthy Frigyessel személyesen is találkozott. Amrita tiszteletére a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Humán Szakképző Iskolájának diákjai adnak műsort.

Kezdeményezésemre a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében kerül sor erre az eseményre. A festőnő férjével élt Kiskunhalason – erre egy véletlen során akadtam rá, már akkor érdekelt a dolog. A műsorban részletek hangzanak el a Ramayanából, így biztosítva azt a miliőt, amiben a művésznő él, illetve indiai ihletésű , de modern táncokat, énekeket láthatnak, hallhatnak. Kiri Edit és Bánfi Anna énekel, a táncokat Keresztes Evelin koreografálta – tudtuk meg Czagányné Pásztor Anikó felkészítő tanártól.

amritakozeli

A rendezvényen ingyenes indiai ételkóstoló is várja a vendégeket. A jelenlevők új ízekkel ismerkedhetnek meg.

- Volt lehetőségem több helyen megkóstolni a Magyarországon főzött indiai ételeket. A fűszereket általában itt szárított formátumban lehet beszerezni, Indiában viszont teljesen friss fűszereket használunk. A kedvenc indiai ételem a Moong Dal, ami mungó babból készült, főzelékszerű étel. Rizzsel vagy chapadival fogyasztjuk – tudtuk meg Sudhától.

Szöveg: Pál László