Ízek, hangulatok, képek Indiából
Kultúra

Ízek, hangulatok, képek Indiából

Amrita Sher-Gil magyar-indiai festőművész alkotásait Indiában nemzeti kincsnek tekintik. Műveiből tekinthető meg nagyszabású tablókiállítás a városháza díszudvarán. A tárlathoz műsoros est is társult gasztronómiai csemegékkel.

 
 
 
 
 

Amrita Sher-Gil kiskunhalasi kötődésű képzőművészre emlékeztek szombaton a városháza díszudvarán. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Őexcellenciája Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete.
- Az elmúlt pár hónap alatt ez már a második látogatásom Kiskunhalason. Annyira megérintett az emberek lelkesedése, hogy örömmel jöttem újra. Nemrég a Gangesz-Duna Fesztivált ünnepeltük tíz várossal. Remélem, legközelebb már Kiskunhalas is ott lesz. Nagyon örülök ennek a kiállításnak. Jó érzés, hogy bemutatkozhat itt az indiai kultúra. Szimbóluma ez az indiai-magyar kapcsolatoknak – mondta.

amrita-2
- Nagyon jó lehetőség a városnak, hogy megismertessük magunkat a világgal és mi is tájékozódjunk – osztotta meg véleményét a Halasmédiával Fülöp Róbert. – Bízom benne, hogy kapcsolatunk tovább fejlődik – tette hozzá a polgármester.
Halla Zoltán a szervező Halasi Média és Kultúra Kft. nevében köszöntötte a vendégeket.
Amrita Sher-Gil életét öt szóval – rövid, kalandos, szenvedélyes, tartalmas, világhírű – jellemezte, majd átadta a szót. A kiállítást Keserű Katalin nemzetközi hírű, Széchenyi-díjas művészettörténész ajánlotta a közönség figyelmébe. A szakember kutatási területe a 19-20. századi egyetemes és magyar művészet- és építészettörténet, valamint ezek forrásai és módszerei, tudománytörténete, elmélete.
- Amrita Sher-Gilt kettősség jellemezte. Nagy súly volt számára egyszerre nyugatinak és keletinek lenni. Ugyanakkor ez erőt is jelentett. Ambíciói voltak, karriert épített. Foglalkozott a női sorssal. Szerette volna megváltoztatni a világot. Benne volt India jövőjének képzete – fogalmazott. - Amrita Sher-Gil életműve Indiában nemzeti kincs. Alkotásai az Indiai Nemzeti Galéria tulajdonát képezik.

amrita-3
Keserű Katalin művészettörténész beszéde után a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Humán Szakképző Iskolájának diákjai adtak műsort Amrita Sehr-Gil tiszteletére. A műsorban részletek hangzottak el a Ramayanából, így biztosítva azt a miliőt, amiben a művésznő élt, illetve indiai ihletésű, de modern táncokat, énekeket  láthattak, hallhattak a jelenlevők.

amrita-4

A rendezvényt indiai étel- és italkóstoló és kötetlen beszélgetés zárta.

amrita-5

Amrita Sher-Gil a maga korában az újdonság erejével hatott a modern indiai festőművészetre. Tablókiállítása Budapest, Brüsszel és Zebegény után Kiskunhalasra érkezett. Az érdeklődők egy héten át megtekinthetik még a városháza díszudvarán képekkel és szövegkísérettel.

amrita-6

További képeket ITT nézhet meg az eseményről

Pál László
Fotók: Anda Péter