Növény-ember
Kultúra

Növény-ember

A Zöld-híd Halasi Környezetvédő Egyesület idén is meghirdette fotópályázatát. Növény-ember témakörben, ifjúsági és felnőtt kategóriában lehetett nevezni képekkel. A kiállításon köszöntőt mondott Kollarics Gábor középiskolai tanár. A rendezvényen bibós gimnazisták működtek közre műsorukkal. A tárlat létrejöttéről Mongyi Marianna elnök beszélt a csütörtök esti megnyitón a Közösségek Házában.

 

 

„Fontos, hogy a pihenés ideje találkozásokkal legyen tele. Találkozás a természettel, hegyekkel, a tengerrel és az erdőkkel. A természettel bölcs kapcsolatot tartó ember visszanyeri belső csendjét és nyugalmát.” II. János Pál szavaival köszöntötte Mongyi Marianna a Zöld-híd Egyesület 6. fotókiállításának alkotóit, a támogatókat, az érdeklődőket.


- Egyesületünk lendületesen, önzetlenül tevékenykedik évek óta. Hagyománnyá vált programunk most kihívást jelentett a fotósok számára, mégis szép számmal érkeztek alkotások. Kiskunhalas mellett a térségünkből Kisszállás, Bácsalmás, Kiskunmajsa városából is kaptunk pályamunkákat, de láthatók dömsödi és budapesti fotósok képei is. Az ifjúsági kategória résztvevői igyekeztek, a felnőtt kategória fotósai ebben az évben kitettek magukért, őket jobban megérintette a téma – mondta Mongyi Marianna. - Szívből köszönöm egyesületünk és a magam nevében a fotósoknak, hogy találkozhatunk alkotásaikkal és a támogatást mindenkinek, aki segített a tárlat létrejöttében – tette hozzá.


Kollarics Gábor, a Bibó-gimnázium pedagógusa mondta el, mit üzen ez a kiállítás a vizuális kultúra tanárának. Felvetette többek között: milyen a jó fotografikus kép és miért jó? - Ritka eseményt ábrázol? Valamit kifejez? Előre van tervezve? Profi a technika? Eltalált a képkivágás? A nézőpont? Talán mindez együtt? – tanakodott. A képeket a Kiskunszt fotóklub tagjai: Daróczi Csaba, Kis Csaba és Ferincz János fotográfus értékelte a zsűriben.


Az ifjúsági kategóriában Törjék Noémi lett az első. Gudmon Olivér második, Kovács Alexandra harmadik helyezést ért el. A Zöld-híd Egyesület különdíját Tősmagi Klaudia vehette át. A felnőtt kategóriában Rékasi Ramóna első és második is lett. Őt Bárdi Brigitta Laura követi a harmadik helyen. A zsűri döntése alapján a Találkozásaink: növény-ember fotópályázatra beküldött fényképéért oklevelet vehettek át a felnőtt kategóriában: Benke Magdolna Mária, Horváthné Vastag Anna, Hunyadiné Székely Márta, Kiss Renáta, Mizsei Szabolcs. Az oklevél mellé a felnőtt kategóriában egy jelképes ajándékot is kapott Lucskai Vince, mert a fotója mellé egy saját maga által írt haikuval is megörvendeztette a közönséget.

Sörös József Péter, mert fotóit különleges technikával drónnal készítette. Veszelszki Ágnes, aki nemcsak a legmesszebbről küldte képeit, de a legmesszebb is fotózta, a környezetvédelemre figyelve. A díjakat Palásti Károlytól, a Zöld-híd alelnökétől vehették át a jelenlevők. A Halasmédia különdíját György Renáta nyerte. A különdíjat Anda Péter, a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. munkatársa adta át.
Tóth Enikő prózával, Szűcs-Nagy Liza énekkel működött közre a rendezvényen. Mindketten a Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium diákjai.
Szöveg: Pál László
Fotók: Anda Péter

Még több cikk

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig

(►) Sose halok meg?

(►) Sose halok meg?