Picasso halasi kalandjai
Kultúra

Picasso halasi kalandjai

Pálfi Ervin visszatérő vendég Kiskunhalason a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatával. Legutóbb hétfőn este üdvözölhettük városunkban a Forrás-Új Tükör Klub vendégeként. A Közösségek Házában életéről, színészi pályájáról és egy közelgő előadásról is beszélt. A Picasso kalandjaiban szeptember 28-án 19 órakor játszik Kiskunhalason, a Városi Filmszínházban. Ez lesz a VI. Szabadkai Kulturális Napok záró rendezvénye a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. szervezésében.

 

- Itt a szeptember. A színházba is becsöngettek. Volt idő feltöltődni a nyáron?

-  Valamennyi igen. Az idei nyár tényleg úgy alakult, hogy tényleg semmi színházi feladat nem volt. Június végén került sor az utolsó vendégjátékra Budapesten, a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Másfél hónapon keresztül színházmentes volt az életem.

A Forrás-Új Tükör Klub programja ezúttal rólad szólt. Ezen túl is hamarosan újra találkozhatunk…

- A Picasso kalandjaival jövünk vendégszerepelni hamarosan a VI. Szabadkai Kulturális Napok alkalmából.

Milyen közönségrétegnek szól ez a darab?

- Mondhatom, hogy 9-től 99 éves korig, ahogy a társasjátékokon szerepel. Abszolút családi program lehet. Nem egyszer volt már fiatal közönségünk, szerintem az általános iskolások is maradéktalanul élvezték a darabot. Egy burleszkszerű történetről van szó. Magyarországon egyébként elég nagy kultusza, óriási sikere lett ennek a ’70-es évekbeli filmnek. A színpadi adaptáció ezért is készült, amit körülbelül tíz éve játszottak Pécsett. Nagyon szórakoztató, üdítő előadás, de azért van tartalma. Az elbagatellizálódás témájával foglalkozik. Azzal, hogyan lesz egy művészből, egy alkotóból egyszer csak márkanév, brand, mert mások így kívánják. A körülötte levő világ úgy alakítja, ahogy neki megfelel. Ő mindennek ott áll a közepén, mint egy kis bohócfigura. Csak pislogni tud erre az egészre: én most ennyire híres vagyok?! Akkor ennyire híres vagyok. Erről nem tehetek… Nem ez volt a célom. Nem ez volt a szándékom. Az egész darab félig-meddig halandzsanyelven játszódik. Könnyed, mégis tartalmas előadás a Picasso kalandjai.

- Mióta van repertoáron Szabadkán?

- Tavaly decemberben volt a bemutatója. Viszonylag friss, de elég sok helyen jártunk már vele.

Pálfi Ervint Miroslav Jovancic is elkísérte Kiskunhalasra, a Forrás-Új Tükör Klubba. Együtt adták elő Sziveri János Társastervezés című művét.

- Megfogott a színház varázsa. Szerettem volna közeledni hozzá. Sokáig ez nem történt meg. A kArc József Attila-estje volt a vízválasztó. Éreztem, ott kell legyek a saját élményem miatt. Az adott pillanatban meg kell ragadni a lehetőséget. Véletlenül lettem zenész. Gyermekkori álmom a festészet volt – mondta Miroslav Jovancic.

Pálfi Ervinnel készített interjúnkat teljes terjedelmében a Halasi Tükör szeptember 21-i lapszámában olvashatják.

Kép-szöveg: Pál László