Egyszeri és megismételhetetlen
Kultúra

Egyszeri és megismételhetetlen

Különlegességekkel készült a mozdonyvezetők napjára a Mozdonyvezetők Szakszervezete kiskunhalasi munkahelyi tagcsoportja. A VOKE Művelődési Házban beteljesülhetnek a gyermeki álmok. Minden, ami mozdony megtalálható itt szeptember 16-án 17 óráig. A tárlat célja, hogy bemutassák munkájuk szépségeit, és betekintést engedjenek olyan helyekre, amelyeket civil ember nem láthat. Mindemellett szimulátor, interaktív foglalkozások, játékok is várják az érdeklődőket.

 

- Anyagot gyűjtöttünk, hogyan tud eljutni egy gyermek a papír mozdonytól a fa és műanyagjátékokon át az élethű modellekig, és onnan felnőttként a mozdonyvezető állásig. Még Angliából is adtak fel modelleket – tudtuk meg Gusztos Károly főszervezőtől. - A MÁV Szaki termeiben különböző programok várják a közönséget. Interaktív foglalkozás, mozdonyok rajzolása, ragasztása, AB motorvonat, gőzmozdony élethű vezetőasztala, melyen játszani is lehet, egyaránt szerepel a kínálatban. Csak ezen a napon egy mozdonyvezetőállás is kipróbálható, továbbá a szimulátor, ahol hóesésben, ködben, napsütésben „vezethetik” a TAURUS típusú mozdonyt. Ezen a szimulátoron tanulnak, gyakorolnak, vizsgáznak a mozdonyvezetők. Szabadtéri játékok is várják a gyerekeket, amelyek a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány és Nagy József titkár segítségével jutottak el Kiskunhalasra. A kiállításon vannak felnőttek részére is anyagok: képek, menetrendek, almanach. Most is több száz embert várunk, hogy megmutathassuk magunkat, szakmánkat, egy gyermek álmának beteljesedését. Egyszeri és megismételhetetlen nap ez. A VOKE Művelődési Ház munkatársaival összefogva beteljesülhetnek a gyermeki álmok – tette hozzá.

mozd02

A kiállítást Ughy Kálmán, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg a MÁV-Start Zrt. képviseletében. Beszédet mondott Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke. A házigazda intézmény nevében Kapus Krisztián igazgató köszöntötte a jelenlevőket. A rendezvényen közreműködött Sózó József és Gusztos Károly mozdonyvezető ének- és zeneszóval.

mozd03

A megnyitó után, a látogatás végén édes meglepetéssel búcsúztak a gyerekektől a szervezők. A mozdonyokat formázó tortákat nagy örömmel fogadták.

mozd04

Szöveg: Pál László
Fotó: Anda Péter (galéria)