Csipkében gazdag ősz
Kultúra

Csipkében gazdag ősz

Bel- és külföldön egyaránt megbecsülés övezi a több elismerést is elnyert hungarikumot, a halasi csipkét. A szeptember különösen gazdag volt meghívásokban, melyek sora folytatódik. Októberben Budapesten, a Gellért Szállóban kap bemutatkozási és értékesítési lehetőséget a helyi csipkeműhely.

 

 

 

Az ősz eseménydúsan kezdődött iparművészeti remekünk számára. A Halasi Szüreti Napok idején meghosszabbított nyitvatartással várta a látogatókat a Csipkeház. Szécsiné Rédei Éva szerint ennek meg is lett az eredménye: szép számmal érkeztek érdeklődők, azon a hétvégén háromszoros forgalmat bonyolítottunk sikeres értékesítéssel.

A folytatás a 19. Diplomataszüreten való részvétel volt a Koch pincészetben, ahová nagykövetek és házastársaik látogattak el. Látványszüreten vettek részt a vendégek, mustot kóstoltak, és megismerkedtek a térség nevezetességeivel: a bajai halászlé, az akácméz és a Kiskunsági Nemzeti Park mellett a halasi csipkével. A csipkét nagy érdeklődés övezte, az amerikai nagykövetasszony két csipke medált is vásárolt. Tájékoztatót és bemutatót Szécsiné Rédei Éva és Pajorné Berta Gyöngyi tartott.

Útjuk innen Budapestre, a Nagycsaládosok Fesztiváljára vezetett a meghívások teljesítése vonatkozásában. Palkovicsné Gangl Mária és Hrk Erika képviselte a Csipkeházat bemutatóval, termékekkel, szórólapokkal és a gyermek kézműves asztallal. A Vasúttörténeti Parkban több ezer látogató ismerkedhetett meg közelebbről városunk büszkeségével.

A halasi csipkét szeptember 22-én a Bécsi Magyar Nagykövetségen is vendégül látták. Az osztrák fővárosban rendezett Hungarikum Fesztiválon Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke, továbbá Pajorné Berta Gyöngyi és Farkas Éva csipkevarrók képviselték Kiskunhalast. A hungarikumokat, így a halasi csipkét is méltó környezetben, a Mária Terézia adományozta patinás, impozáns épületben mutatták be a meghívott nagyköveteknek, bécsi elöljáróságoknak és a civil érdeklődőknek. A rendezvényt színvonalas műsor, Hampel Katalin és Hrivnák Tünde neves magyar divattervezők kollekcióinak bemutatója színesítette. Hrivnák Tünde komoly érdeklődést mutatott, és szeretne a jövőben halasi csipke ruhadíszítésekkel is foglalkozni.


Szeptember 22-én Lepoglavába is várták a halasi csipkét. Oda Szécsiné Rédei Éva, Antóni Tamásné és Monostori Melinda utazott. A nemzetközi csipkekiállításon Európa jelentős műhelyei jelentek meg. Voltak résztvevők Ausztriából, Belgiumból, Bosznia-Hercegovinából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából, Észt-, Francia- és Lengyelországból. A 20. jubileumi év alkalmából ezúttal olyan helyszíneket is bevontak a kulturális programok sorába, amiket korábban nem. A Csipkeház igazgatója kapcsolatépítés szempontjából is fontosnak nevezte az eseményen való jelenlétet. A rendezvény látványossága volt a kétezer fő – köztük a halasiak – részvételével alkotott élő lepoglavai csipkekép.

Ezzel még nincs vége a szeptemberi utazásoknak. A halasi csipke szeptember 25-én a Duna Televízió hungarikumokról szóló műsorában vendégeskedett. Hollókőről jelentkezett be élő adásban Morvai Noémi. A műsorvezető Szécsiné Rédei Évát kérdezte a jövőre 115 éves iparművészeti remekről, miközben Kardos Zsuzsanna művészeti vezető és Vancsik Ágota csipkevarrási bemutatót tartott. A tévénézők emellett a helyi termékekkel is megismerkedhettek a közszolgálati csatorna jóvoltából.

Október 28-ra Budapestre, a Gellért Szállóba kapott meghívást a halasi csipke. Ekkor a turizmussal, vendéglátással és szállodaiparral kapcsolatos képzési intézmények európai szervezete, az EuroChrie konferenciáján vesz részt. Csipkénk lehetőséget kapott, hogy a záró fogadást kísérő Hungarikumok – Minőségi Magyar Termékek bemutatóján jelen legyen. A konferenciát évente megrendezik, de Magyarország és Budapest először mutatkozik be a Metropolitan Egyetem szervezésében.
Pál László