Klasszikus farsangi finomság
Receptek

Klasszikus farsangi finomság

Miczainé Mónika, mint azt szerkesztőségünknek írt levelében kifejtette, szereti kipróbálni a rovatban megjelent ételeket. Ezúttal Ő osztotta meg velem  nagymamája, Margit néni jól bevált fánk receptjét. Fiát, Szabolcsot pedig megkérte, fotózza le a kész finomságot.

Nagymama fánkja

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 5 dkg vaj olvasztva, 2 evőkanál, porcukor, pici só

Elkészítés: Langyos  tejben az élesztőt egy kis cukorral felfuttatom. A liszthez hozzáadom a tojások sárgáját, a  maradék porcukrot, a vajat, a sót, esetleg 1 evőkanál rumot, és a felfuttatott élesztőt.  Alaposan összedolgozom, amikor  a tészta elválik az edény falától, ruhával letakarva, langyos helyen fél órát kelesztem. Miután megkelt, lisztezett deszkán 1 centi  vastagra nyújtom, majd kiszaggatom. Ekkor letakarva pihentetem még 10 percig. Ezután  a fánkok közepére egy-egy mélyedést nyomok  az  ujjammal, és ezzel a felével lefelé  rakom  bele a bő, forró olajba. A sütés kezdetén az edényt lefedem, amikor átfordítottam a fánkokat,  fedő nélkül sütöm tovább. Szalvétára vagy konyhai papírtörlőre kiszedem, porcukorral, lekvárral tálalom.

Ha Önnek is van kedvenc receptje, ne habozzon, küldjön e-mailt az attila@halasmedia.hu címre, s én megosztom olvasóimmal ötletét, javaslatát. Jó sütögetést kívánok minden háziasszonynak!

Rita asszony

Fotó: Miczai Szabolcs

Még több cikk

Szarvas ugrott a bográcsba

Szarvas ugrott a bográcsba

Magyaros házikolbász

Magyaros házikolbász

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Tepsis finomság

Tepsis finomság