Retro étel
Receptek

Retro étel

Salátaszezon idején  gyakran készítem ezt a gyors tavaszi ebédet, aminek leírását most önökkel is megosztom.


Tojásos galuska

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 2 tojás, 4,5 dl víz, 5 dkg vaj, 6 db tojás, 1,5 dl tejföl, csipet só, kb. 5 kanál étolaj, 2 fej saláta, ízlés szerint ecet, cukor, só

Elkészítés: A lisztet  2 db  tojással, sóval, vízzel összekeverem, ne legyen se túl  lágy, se túl  kemény a tészta. A galuska tésztáját nem kell nagyon kidolgozni, mert akkor nehezebb kiszaggatni. Forró, sós vízbe szaggatom, néhányszor megkeverem közben, hogy ne ragadjanak össze. Amikor mind feljön a víz tetejére, még 1-2 percig főzöm, ezután leszűröm. A  6 db tojást a tejföllel elkeverem, beleöntöm a felmelegített olajba, amikor a tojás félkemény lesz, hozzáadom a kifőtt galuskát, és addig kevergetem, ameddig a tojás megsül. A tetejére apróra vágott petrezselymet szórok. A fejes salátát alaposan megmosom,  jól lecsorgatom, félbe vagy negyedekbe vágom, majd beleforgatom az ecetből, cukorból, vízből csipetnyi sóból készített salátalébe.

Azt gondolom, ez egy tipikusan olyan fogás, amivel nem lőhetünk mellé, hiszen kicsik és nagyok egyaránt szeretik. A friss saláta csak fokozza az ízélményt, úgyhogy érdemes tényleg csak a tálalás előtt elkészíteni. Jó étvágyat kívánok!


Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Szarvas ugrott a bográcsba

Szarvas ugrott a bográcsba

Egy nem létező étel

Egy nem létező étel

Egy finom ebéd

Egy finom ebéd