Folyékony vitaminbomba
Receptek

Folyékony vitaminbomba

A spárgaleves nevének hallatán még véletlen se gondoljunk az Indul a bakterházból ismert Bendegúz féle löttyre, hiszen madzag helyett igazi, ropogós, friss zöldséget használunk az ételhez.

Spárgakrémleves

Hozzávalók: fél kg spárga, 1 csomag újhagyma, 1 kiskanál méz, 2 evőkanál margarin, 1 teáskanál só, bors, 1 liter húsleves, reszelt sajt, petrezselyem.
Elkészítés: A spárgát  megtisztítom, levágom  róla a fás részeket. Kb. 2 centis darabokra vágom, a hegyes végeit félre rakom. Margarinon megpárolom a felkarikázott hagymát, kicsi  mézet csorgatok rá. Ráöntöm a forró húslevest (leveskockából is készülhet) és a spárgát. Ezután fűszerezem: sózom, borsozom,  kb. 20 perc alatt  puhára fő. Amikor félig megfőtt, hozzáadom a spárgafejeket is, ha megpuhultak kiszedem a levesből.

A kellemes illatokat felfedező családtagok ekkorra valószínűleg már a konyhaajtóban várják, mi is kerül ezúttal a tányérra. A levest gyorsan pürésítem botmixerrel,  majd díszítésként belerakom a spárgafejeket, tálaláskor megszórom reszelt sajttal és apróra vágott friss petrezselyemmel (ízlés szerint tehetünk még bele pirított kenyérkockákat is).

Elsőre a gyermekek és a család férfi tagjai talán kissé óvatosan közelítik meg a zöld levessel teli tányért, de nyugodjunk meg, az első kanál után szertefoszlik minden kétely, s jön a „Kérek még!” felkiáltás.


Rita asszony
Fotó. Szőri Attila

Még több cikk

Szarvas ugrott a bográcsba

Szarvas ugrott a bográcsba

Ezzel várjuk a tavaszt

Ezzel várjuk a tavaszt

Ha farsang, akkor fánk

Ha farsang, akkor fánk

Tuti siker

Tuti siker